Švajcarsko – Srpski ekonomski odnosi

Swiss-Serbian bilateral economic relationsBilateralni odnosi između Švajcarske i Srbije su dinamični, raznovrsni i dobro razvijeni, i uključuju bogate kulturne veze, brojne bilateralne sporazume, kao i odličnu saradnju u okviru multilateralnih organizacija.

Bilateralni ekonomski sporazumi koji su potpisani između Švajcarske i Srbije pokrivaju razne oblasti, kao što su trgovinski odnosi i ekonomska saradnja (2001), tehnička i finansijska saradnje (2003), zaštita i promovisanje investicija (2007), i sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja (2005). Celokupan spisak bilateralnih odnosa između Švajcarske i Srbije možete naći ovde: www.mfa.gov.rs

Ekonomska saradnja između dve zemlje se ogleda u održavanju tzv. „Mešovitih Ekonomskih Komisija“. Šesta Komisija je održana 14. maja 2013. godine, u Beogradu, nakon koje je održan „Švajcarsko-Srspki Poslovni Forum“, 15. maja 2013. godine.

Trgovina

Prema ostvarenom spoljnotrgovinskom prometu u 2012. godini, Švajcarska se našla na 25. mestu po vrednosti izvoza iz Srbije, kao i je po vrednosti ostvarenog uvoza. Vrednost izvoza Republike Srbije u Švajcarsku predstavlja 0,8 % ukupnog izvoza Srbije. Istovremeno, vrednost uvoza Srbije iz Švajcarske predstavlja 0,9 % ukupnog uvoza Srbije. Za Republiku Srbiju, Švajcarska je najznačajniji trgovinski partner u okviru Evropske Asocijacije za Slobodnu Trgovinu (EFTA). Dodatne informacije o EFTA sporazumu možete naći ovde: EFTA sporazum

Izvor: www.pks.rs
Izvor: www.pks.rs

Prema podacima Privredne Komore Srbije (PKS), u sledećoj tabeli su prikazani rezultati robne razmene Srbije i Švajcarske tokom poslednjih osam godina. Od 2005. godine izvoz raste po prosečnoj godišnjoj stopi od 36%, da bi u 2008. godini ostvarena vrednost bila 3,9 puta veća od vrednosti izvoza iz 2001. godine. Robna razmena sa Švajcarskom u 2008. je u odnosu na 2007. povećana za 18.9%, a pokrivenost uvoza izvozom je sa 28% skočila na 40%.

Ovakav trend rasta robne razmene je 2009 godine u odnosu na 2008.g. usporen zbog nepovoljnog razvoja u svetskoj ekonomiji. U 2009.g. je došlo do smanjenja spoljnotrgovinskog deficita sa Švajcarskom u odnosu na 2008. za 32 % i porasta pokrivenosti uvoza izvozom sa 38,8 na 45,8%, „zahvaljujući“ padu robne razmene od 20% ( u istom periodu izvoz je smanjen za 11%, a uvoz za 23,6 %).

Izvor: www.pks.rs
Izvor: www.pks.rs

U 2010. godine izvoz je smanjen u odnosu na isti period prošle godine za 26,8% ,dok je uvoz za 2010. godine u odnosu na 2009.g. povećan za 9.4%. To je kumulativno dovelo do smanjenja robne razmene sa Švajcarskom za 1,9%, odnosno smanjenja pokrivenosti uvoza izvozom sa 45,1% na 28,5 %.

Prema podacima o robnoj razmeni sa Švajcarskom za 2011. godinu, došlo je do značajnog porasta izvoza za 33%, a pokrivenosti uvoza izvozom je sa 30,2 % porasla na 47,7 %.

U 2012. godini, obim robne razmene je neznatno porastao u odnosu na isti period 2011. godine, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 52,8%. U prvom polugodištu 2013.godine robna razmena je na nivou ostvarenja iz prošlogodišnjeg šestomesečnog perioda, sa nešto boljom pokrivenošću uvoza izvozom.

Izvor: www.pks.rs
Izvor: www.pks.rs

U 2012. najviše se izvozila električna energija, goriva i maziva, ploče, limovi, trake u koturovima od rafinisanog bakra, delovi nameštaja od drveta, delovi i pribor za mašine za štampanje,malina, drvena tapacirana sedišta, preparati za ručno pranje posuđa,metle i četke od biljnog materijala,gume,elementi za skele, montažne kuće, mermerne ploče.

U 2012. Srbija je najviše uvozila električnu energiju,lekove,poliamidi u primarnim oblicima,proizvodi plastične industrije,časovnici,sredstva za lepljenje na bazi kaučuka,pejsmejkeri i medicinski aparati,sredstva koja se koriste u industriji tekstila,reagensi dijagnostički i laboratorijski,kalupi za gumu i plastiku, za livenje pod pritiskom,čokolada sa dodatkom žitarica, lešnika,nakit.

Investicije

Od 2004. godine, švajcarske firme su investirale približno pola milijarde švajcarskih franaka u srpsku ekonomiju, i očekuje se dalje unapređenje ekonomske saradnje u budućnosti. Ukupan broj švajcarskih investitora koji posluju u Srbiji neprekidno raste, i Švajcarska se nalazi među prvih deset stranih zemalja po obimu investicija u Srbiji. U toku 2011. godine, Švajcarska je bila na desetom mestu zemalja-stranih investitora u Srbiji, uz ukupan iznos od 356 miliona evra investicija. Data suma je povećana na 434 miliona evra u 2012. godini.

Danas u Srbiji posluje preko 150 švajcarskih preduzeća, i to u raznim sektorima, kao što su građevinarstvo (Holcim), usluge (Dufry, Ringier Axel Springer), i industrijska proizvodnja (Nestle, Roche), pri čemu mala i srednja preduzeća uglavnom posluju u metalnoj industriji.

Ugovori o zaštiti i promovisanju investicija, i o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Švajcarske i Srbije, su potpisani 2005. godine i 2007 .godine. Trenutno ne postoje zvanični statistički podaci o obimu srpskih investicija u Švajcarskoj.