Nestlé fabrika ulaže u pogon za prečišćavanje vode

Kompanija Nestle Adriatik otvorila je danas u Surčinu pogon za prečišćavanje tehnoloških i sanitarnih otpadnih voda, u koji je uložila 1,2 miliona evra.

Generalni direktor Nestle adriatik za segment Ansgar Borneman rekao je na otvaranju da je maksimalni kapacitet prerade novog pogona u surčinskoj fabrici 160 kubnih metara vode dnevno, što omogućava da se nakon proizvodnohg procesa u prorodu vrati čista boda.

On je istakao da je pogon uradjen u skladu sa globalnom politikom kompanije Nestle, a to je smanjenje potrošjnnje vode u proizvodnji i odgovorno korišćenje vodnih resursa.

U isti takav pogon u Nestlé fabrici sladoleda u Staroj Pazovi uloženo je 300.000 evra.

Borneman je istakao da se na smanjenju potrošnje vode radi u Nestle fabrikama širom sveta i da je u poslednjih 10 godina obim proizvodnje te kompanije u svetu povećan za 70 odsto, uz istovremeno smanjenje potrošnje vode za 34 procenta.

Borneman je dodao da je od 2012. godine potrošnja vode u Surčinu smanjena za više od 60 odsto, što je ušteda od 35.000 kubnih metara, odnosno 14 olimpijskih bazena.

Ministarka poljoprivrede i zaštište životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković upozorila je da će ako se trendovi potrošnje vode i rasta stanovništva nastave ovim tempom trećina ljudske populacije do 2025. suočiti sa nestašicom vode.

Važno je za prehrambenu industriju i poljoprivredne proizvodjače da učestvuju u razvoju održivog upravljanja sistemima za vodosnebdavanje i prečiščavanje otpadnih voda, jer industrija koristi skoro 70 odsto svedstkih zaliha vode.

Ona je ocenila da je jedan od osnovnih ciljeva razvoja poljoprivrede i prehrambene industrije u zemlji povećanje konkurentnosti i povećanje tržišta, u čemu veliku ulogu igra zdravstveno bezbedna hrana i čista voda.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali zahvalio je kompaniji Nestle na društveno odgovornom ponašanji i istakao da je ona jedna od retkih na teritoriji Beograda koja pokazuje kako se štiti životna sredina.

Mali je pozvao i druge kompanije koje posluju u Beogradu da na sličan način rade i najavio da će grad uvek podržati takve investicije.

Ambasador Švajcarske Žan Danijel Ruh istakao je da je za njegovu Vladu jedan od glavnih prioriteta efikasno korišćenje voda zbog čega podržava ovakve projekte u koje se ulaže dedsetina miliona evra širom sveta svake godine.

On je izrazio zadovoljstvo što se jedno takvo ulaganje realizuje u Srbiji i dodao da Švajcarska želi da bude pouzdan partner Srbije i u naredim godinama.

Ruh je kazao da je Švajcarska bila jedan od tri ili četiri najveća investitora u Srbiji i izrazio nadu da će tako i ostati.

Nestle je 2012. godine preuzeo fabriku u Surčinu od Centroproizvoda u koju je do sada uložio oko 5 miliona evra u povećanje proizvodnje U dve Nestle fabrike u Surčinu i Staroj Pazovi zaposleno je 722 radnika.

mmc/bom/goc

Izvor : (Beta)