Istorija

Osnovana u martu 2014. godine, Švajcarsko-Srpska trgovinska komora (ŠSTK) je kreirana kao rezultat rastućeg interesa švajcarske poslovne zajednice u Srbiji za jačanjem ekonomskih odnosa između Srbije i Švajcarske, i to u vidu stvaranja organizacije koja bi radila na unapređenju dijaloga dvaju zemalja, promovisanju švajcarskih vrednosti u Srbiji i pružanju mogućnosti poslovnog umrežavanja.

Kao neprofitno, privatno udruženje, ŠSTK ima ulogu predstavnika Švajcarsko-Srpske poslovne zajednice i posvećena je praćenju ključnih političkih i ekonomskih događaja koji utiču na poslovanje firmi-članica. Kako bi olakšala poslovanje kompanija, ŠSTK promoviše i ohrabruje uspostavljanje i razvoj dijaloga između svojih članova, zvaničnih predstavnika Švajcarske i Srbije, kao i šireg poslovnog sveta.

Uz podršku sedam članova-osnivača, održana je zvanična inauguracija ŠSTK-a, 24. aprila 2014. godine, kojoj su prisustvovali Predsednik Švajcarske Konfederacije, NJ.E. g-din Didje Burkhalter, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, NJ.E. g-din Aleksandar Vučić, kao i više od 150 predstavnika švajcarsko-srpske poslovne zajednice. Ovim povodom, g-din Burkhalter je opisao ŠSTK kao „novi put koji se otvara za dalje jačanje veza između Švajcarske i Srbije, i koji će omogućiti date veze postanu produktivnije“.