Poslovanje u Srbiji

STRATEŠKA GEOGRAFSKA POZICIJA

Srbija se nalazi na Balkanskom poluostrvu i predstavlja pravu vezu između istoka i zapada Evrope, Južne i Severne Evrope. Nalazi se na granici EU i raskrsnici panevropskih koridora 10 i 7 i ima stratešku poziciju za tržišta Evrope, Azije i Bliskog Istoka. Osim toga, zahvaljujući svom položaju na geografskoj granici između Istoka i Zapada, Srbiju često nazivaju i kapija Evrope.

 

LIBERALIZOVANA TRGOVINA

Srbija je zaključila trgovinske sporazume sa svojim glavnim trgovinskim partnerima, među kojima su Ruska Federacija, Belorusija, Kazahstan, Turska, kao i EFTA (Evropsko udruženje za slobodnu trgovinu), CEFTA (Sporazum o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi) i Evropska unija (Prelazni trgovinski sporazum).

Sporazumi o slobodnoj trgovini koje je Srbija potpisala omogućavaju da roba srpskog porekla stigne na tržišta sa preko 800 miliona potrošača.

 

ATRAKTIVNI PORESKI PODSTICAJI

Poreski režim Srbije je izuzetno konkurentan i privlačan: porez na dobit pravnih lica je drugi najniži u Evropi (postavljen na 15 %), dok su PDV, porez na zarade i doprinosi socijalnog osiguranja među najkonkurentnijim u centralnoj i istočnoj Evropi. Poreske stope propisane Zakonom o PDV-u su sledeće:

  • standardna PDV stopa (20% primenjivo na većinu oporezivih isporuka)
  • niža PDV stopa (8% primenjivo na osnovne prehrambene proizvode, dnevne novine, komunalne usluge, itd.)

Oslobađanje od poreza na dobit. Kompanije su oslobođene poreza na dobit za period od 10 godina, počevši od prve godine u kojoj prijave oporezivu dobit ako:

  • ulažu u osnovna sredstva u iznosu koji prelazi +/- 8-9 miliona evra (1 milijarda dinara)
  • angažuju najmanje 100 dodatnih zaposlenih sa punim radnim vremenom tokom investicionog perioda

 

Corporate-Profit-Tax

FINANSIJSKI PODSTICAJI ZA INVESTICIONE PROJEKTE

Srbija nudi niz atraktivnih investicionih podsticaja za investicione projekte u oblasti proizvodnje, usluga u vezi sa izvozom i strateških projekata u turizmu. Državne subvencije se nude za grinfild i braunfild projekte u svim industrijama, osim za maloprodaju, gostoprimstvo, poljoprivredu, proizvodnju sintetičkih vlakana i uglja. Takođe, postoje i subvencije Nacionalne službe za zapošljavanje, koje uključuju Program subvencija za zapošljavanje, program za preduzetnike – početnike i program prekvalifikacije.

 

 

 

 

SLOBODNE ZONE

Slobodne zone nude mnoge prednosti za kompanije i doprinose uštedama putem različitih pogodnosti. Naime, uvoz u i izvoz iz tih zona je oslobođen PDV-a, carina i carinjenja, a prihod od proizvodnje u zoni je izuzet od oporezivanja. Za više informacija, molimo vas pogledajte „Uprava za slobodne zone Ministarstva finansija Republike Srbije“ www.usz.gov.rs ili preuzmite prezentaciju „Slobodne zone Srbije“.

 

STRUČAN I KONKURENTAN LJUDSKI KAPITAL

Sa jedinstvenom kombinacijom veština visokog kvaliteta i niskih cena, srpski radnici se smatraju jakim pokretačem poslovnog uspeha. Pored toga, Srbija može da se pohvali najboljim poznavanjem engleskog govornog jezika u istočnoj Evropi.

 

UBRZANA REGISTRACIJA KOMPANIJA

Postupak registracije kompanije u Srbiji obično traje 5 dana, manje od prethodnih 23. Ovaj proces u Agenciji za privredne registre može biti završen za samo 3 dana, uz nekoliko dodatnih dana za druge postupke. Posetite sajt Agencije za privredne registre ovde i započnite proces danas.

 

Slobodna-zona-slika

 

POSLOVNE MOGUĆNOSTI U KLJUČNIM STRATEŠKIM INDUSTRIJAMA

Prehrambena industrija. Srbija ima idealne prirodne uslove za gajenje useva, voća i povrća. U 2012. godini, Srbija je bila lider u izvozu smrznute maline sa vrednošću izvoza od 180 miliona dolara. Ovaj izuzetno atraktivan sektor čini 13,6 % SDI od 2001. godine i predstavlja jednu od retkih privrednih grana koja beleži suficit. Za više informacija, pogledajte dokument Prehrambena industrija u Srbiji.

IKT. U Srbiji se nalazi 1.600 inovativnih IT kompanija koje zapošljavaju više od 14.000 ljudi. Konkurentne prednosti koje Srbija nudi u IKT sektoru obuhvataju povoljne cene radne snage, veštine visokog kvaliteta, dobre komunikacione mreže i visoko poznavanje engleskog jezika. Iz tih razloga, Microsoft je otvorio svoj 4. razvojni centar u svetu u Srbiji, koji je tada prerastao u inovacioni centar.

Turizam. Planine, nacionalni parkovi, reke i jezera čine izuzetne lokacije za razvoj planinskog i vodenog turizma, kao i za aktivan odmor u prirodi – od lova i ribolova do ekstremnih sportova. Više od 1000 izvorišta hladne i tople mineralne vode, kao i povoljan klimatski i geografski položaj, doprinose razvoju klime i banjskog turizma.

Kulturno i istorijsko nasleđe Srbije čine praistorijski arheološki lokaliteti i antičko nasleđe, i bogato je srpskim srednjevekovnim crkvama i manastirima od kojih su neki navedeni na listi kulturne baštine UNESKO.

 

srpska-malina

 

 

EKONOMSKE REFORME U TOKU

Srbija je sprovela značajne strukturne reforme svoje privrede tokom protekle decenije. Ekonomski razvoj Srbije predstavlja priliku za strane investitore koji žele da ojačaju svoje prisustvo na Balkanu, istočnoevropskom i ruskom tržištu.

 

SEDIŠTE VELIKIH ŠVAJCARSKIH INVESTITORA

Danas na srpskom tržištu posluje preko 150 švajcarskih kompanija, kako veliki investitori, kao što su Nestle, Holcim, Roche, tako i mala i srednja preduzeća. Zahvaljujući aktuelnim unapređenjima lokalnog poslovnog okruženja, švajcarska poslovna zajednica pokazuje sve veći interes za poslovanje u Srbiji.