Novartis donacija u opremi Domu zdravlja Obrenovac od 250.000 evra

Domu zdravlja Obrenovac danas je uručena donacija u opremi – digitalni rentgen aparat, ultrazvučni aparat, dva ambulantna vozila, kombi za prevoz putnika na dijalizu, kao i kompresor za stomatologiju čija je vrednost oko 250.000 evra.

Sredstva je donirala farmaceutska kompanija „Novartis“, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar pozvao je i druge farmaceutske kompanije da slede ovaj primer.

Ova donacija je primer kako se brzo može reagovati u rešavanju problema i dobar primer i drugim kompanijama kako mogu da pomognu – rekao je Lončar.

Ministar zdravlja je pohvalio zaposlene u Domu zdravlja da su bili na visini zadatka tokom poplava i dodao da je i ceo zdravstveni sistem dobio pohvalu od Svetske zdravstvene organizacije za efikasnu reakciju i sprečavanje pojave epidemije zaraznih bolesti.

Direktorka Doma zdravlja Obrenovac Maja Todorović istakla je da zahvaljujući ovoj donaciji Dom zdravlja funkcioniše sa 98 odsto kapaciteta i da je veći deo službi vraćen u funkciju.

Ona je dodala da je procenjena šteta koju je Dom zdravlja pretrpeo u poplavama oko milion evra i da trenutno nisu aktivirane samo službe fizikalne medicine i hemodijalize.

Još nam nedostaje oprema za fizikalnu medicinu, hemodijalizu, ali i vešeraj i na tome ćemo raditi u narednom periodu – rekla je Todorović i dodala da 57 pacijenta iz Obrenovca i dalje ide na hemodijalizu u Beograd.

Direktor farmaceutske kompanije „Novartis“ u Srbiji Gabriel Dina naglasio je da je za opštinu Obrenovac koja ima 75.000 stanovnika Dom zdravlja veoma važna zdravstvena ustanova i da nisu imali dilemu kojoj zdravstvenoj ustanovi nakon poplava treba pomoći.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Žan Danijel Ruh podsetio je da su tokom i nakon poplava mnoge donacije stigle u Srbiju od švajcarske vlade i njenih građana.

Ova katastrofa je pokrenula veliki talas solidarnosti prema srpskom narodu i za nekoliko nedelja oko četiri miliona švajcarskih franaka prikupljeno je od raznih donatora – rekao je Gabriel Dina.

On je dodao da će za nekoliko dana biti donatorska konferencija u Briselu, kojoj će i Švajcarska dati značajan doprinos.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković naglasio je da će ova donacija doprineti da zdravstveni sistem u toj opštini bolje funkcioniše i dodao da su zdravstveni radnici u Obrenovcu pokazali kao pravi heroji, jer su sprečili da dođe do epidemije u Obrenovcu.

Mi ćemo kao opština zdravstvu pomagati koliko možemo. Sada finansiramo gorivo za odlazak pacijenata na dijalizu – zaključio je Čučković.

Izvor: Tanjug

Donacija u opremi Domu zdravlja Obrenovac od 250.000 evra