„Saint John’s“ za inostrano tržište – Kompanija „Aquawell Group AG“ uložila 10 mil EUR u fabriku vode u Kosjeriću

Fabrika vode „Saint John’s“, investicija u koju je švajcarska kompanija „Aquawell Group AG“ uložila 10 mil EUR, otvorena je u petak (20. novembar 2015. godine) u kosjerićkom naselju Banjica, a proizvodiće 150 miliona boca godišnje.

Svečanom otvaranju su prisustvovali ministar pravde Nikola Selaković, ambasador Švajcarske u Srbiji Žan-Danijel Ruh i mnogobrojni gosti. Selaković je podsetio da se ideja za otvaranjem ovakve fabrike rodila pre više od 30 godina, a ostvarena je uz pomoć inostranog kapitala. On je istakao da je prioritetni cilj Vlade postavljanje srpske privrede na „stabilne noge“.
– Švajcarska kompanija je prepoznala šansu da ulaže u privredu ovog kraja i podigne ovakvu fabriku u srcu centralne Srbije. Kao Vlada nastavićemo da podržavamo ovakve kompanije – rekao je ministar.

Selaković je istakao da kada paketi sa „Saint John’s“ vodom krenu preko granica, to će biti veliki prihod za opštinu Kosjerić, a od velike važnosti je što će za nju čuti i svet. Ministar je rekao i da svim ljudima koji žele da dođu u zapadnu Srbiju da investiraju on i vlada stoje na raspolaganju.

Jedan od investitora, Miša Jovanović istakao je da će fabrika u Kosjeriću proizvoditi 150 miliona boca godišnje po 1,5 litara, po čemu bi se svrstala u najveće proizvođače na Balkanu. Prema njegovim rečima, za ovu lokaciju su se odlučili zbog karakteristika koje poseduje ovdašnja voda.

– Zbog pozicije izvora i vode došli smo ovde. On se nalazi u centru, između Beograda i većih gradova. Ova voda može se uporediti sa „Evian“, „Vitel“, odnosno sa svetskim vodama – rekao je Jovanović.

On je naglasio da je ukupna vrednost investicije 10 mil EUR, a da je investitor švajcarska kompanija „Aquawell Group AG“ odnosno njihovo predstavništvo u Srbiji „Audiotel-V“.

– Zaposlili smo 30 ljudi. Izabrali smo najbolje ljude sa ovog područja, pošto posedujemo ISO i HACCP standarde, a radimo i na uvođenju FDA koji nam je potreban za izvoz u SAD – naveo je Jovanović.

On je kazao da je njihov cilj da oko 30% odsto proizvodnje plasiraju na domaćem tržištu, dok je preostalih 70 odsto namenjeno izvozu.

– Posedujemo evropski sertifikat za vodu tako da možemo da je izvozimo u celu Evropu, a nadam se da ćemo nakon dobijanja FDA moći i u Ameriku – naveo je on.

Direktor „Audiotel-V“ Dragan Spasojević je rekao da se radi o niskomineralizovanoj vodi za piće budući da se 400 grama suvog ostatka minerala nalazi u njoj.

– Ona je dobra za piće i može se neograničeno konzumirati – rekao je Spasojević, dodajući da je oduvek želeo da se za vodu iz Kosjerića čuje u svetu.

Predsednik opštine Kosjerić Milijan Stojanić istakao je da je ovo veoma važna investicija za ovaj kraj, kao i način da se pokrene privredna kosjerićke opštine.

Inače, fabrika vode u Kosjeriću baviće se proizvodnjom blago gazirane, gazirane, negazirane vode, kao i vode za bebe i decu, a u sastavu će imati više minerala.