Vodeći proizvođač čokolade Barry Callebaut otvara fabriku u Novom Sadu

Barry Callebaut grupa, vodeći svetski proizvođač proizvoda od čokolade i kakaa visokog kvaliteta, potpisala je u četvrtak (18. aprila) Memorandum o razumevanju sa Vladom Republike Srbije i Gradom Novim Sadom o izgradnji svoje prve fabrike čokolade u jugoistočnoj Evropi.

Ovo najmodernije postrojenje će biti smešteno u Novom Sadu, na oko 90 km udaljenosti od glavnog grada Srbije, Beograda, i planirano da ima početni proizvodni kapacitet od preko 50.000 tona godišnje. Predviđeno je da ukupan obim investicije tokom petogodišnjeg perioda dostigne 50 mil EUR ( 56,7 miliona švajcarskih franaka), navodi se u saopštenju kompanije.

Očekuje se da fabrika počne sa radom 2021. godine. Pre potpisivanja, delegaciju kompanije Barry Callebaut je ugostio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Antoine de Saint-Affrique, generalni direktor Barry Callebaut grupe je izjavio da je kompanija Barry Callebaut u protekih nekoliko godina veoma uspešna u jugoistočnoj Evropi a da je Novi Sad savršena lokacija.

– Novi Sad je drugi po veličini grad u Srbiji, sa prestižnim univerzitetom, što nam omogućava pristup resursima koji su nam potrebni za ostvarenje naših planova. Zahvaljujući novoj fabrici u Novom Sadu, u skladu sa našom strategijom „pametnog upravljanja rastom“, bićemo u mogućnosti da proširimo poslovanje u regionu i snabdevamo postojeće i nove kupce širokim asortimanom čokolada, smeša i punjenja. Fabrika će predstavljati regionalni centar iz kog će Barry Callebaut snabdevati čokoladom tržišta jugoistočne Evrope koja beleže veliki rast – rekao je de Saint-Affrique.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da „smo veoma srećni i ponosni što se jedan izvozno-orijentisani tržišni lider pridružuje prehrambenoj industriji Srbije“.

– Barry Callebaut će našoj zemlji doneti najsavremeniju tehnologiju i ekspertizu, kao i investicije i radna mesta za naše ljude. Srbija će učiniti sve što je u njenoj moći da ovaj poduhvat uspe – rekao je Vučić.

Izvor: www.ekapija.com