Švajcarska Vlada podržava razvoj tehnoloških parkova u Srbiji: Otvoren Naučno-tehnološki park Niš

U Nišu je danas otvoren Naučno-tehnološki park na skoro 14.000 m2, a nakon sprovedenog javnog poziva, za članstvo u niškom NTP izabrano je 12 tehnološko-razvojnih i 19 startap kompanija, dok je broj radno angažovanih na projektima 442 lica.

Prvi stanari su kompanije koje posluju u oblasti visokih tehnologija – blockchaina, robotike, gejminga, a među njima su i kompanije koje su već lideri na tržištu i ističu se kvalitetom svojih proizvoda i usluga. Na raspolaganju za iznajmljivanje, inovatorima u Nišu je ukupno 4170 m2 neto površine kancelarijskog prostora.

Otvaranju NTP Niš prisustvovali su predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević, ministar bez portfelja zadužen za tehnološki razvoj, Nenad Popović, ambasador Švajcarske Konfederacije u Beogradu, NJ.E. Philippe Guex, gradonačelnik Niša Darko Bulatović, rektor Univerziteta u Nišu prof. dr Dragan Antić,

Nakon obilaska i tokom otvaranja kompleksa, u Nišu je danas potpisan i Ugovor o sprovođenju projekta „Tehnopark Srbija 2 – podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova“, kojim će Vlada Švajcarske Konfederacije u naredne četiri godine podržati dalji razvoj inovacija i stvaranje mreže naučno-tehnoloških parkova u Srbiji sa oko 3,5 mil EUR (3,75 miliona švajcarskih franaka). Ugovor su potpisali Milan Ranđelović, direktor NTP Niš i Gordana Danilović Grković, v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd, koji će u naredne četiri godine koordinirati projektom.

Ambasador Švajcarske Konfederacije u Republici Srbiji Nj.E Philippe Guex pozdravio je činjenicu da su inovacije postale strateški prioritet u Srbiji, ne samo na papiru, već i u praksi, budući da vidimo primere ulaganja u inovativnu budućnost, kao u tehnološkom parku u Nišu.

– Zadovoljstvo nam je da doprinosimo ovom prioritetu kroz projekat „Tehnopark Srbija 2“ u okviru švajcarske saradnje sa Srbijom. U decembru 2019. sa Ministarstvom obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja potpisali smo sporazum o ovom projektu, sa švajcarskim doprinosom od 3,5 miliona EUR. To je, ipak, manje pitanje novca a više prijateljstva i solidarnosti između naše dve države. Sa ovim novim projektom u Nišu cilj nam je dalje razvijanje mreže koja će podstaći razvoj zasnovan na inovacijama i znanju i povećati konkurentnost visokotehnološke industrije u Srbiji.

Ukupno, kroz projekat „Tehnopark Srbija 2 – podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova“, u regione Niša i Čačka, za razvoj naučno-tehnoloških parkova u njima, biće uloženo više 930.000 EUR (oko 558.000 EUR u region Niša i više od 370.000 EUR u region Čačka).

Kako bi se stvorili uslovi za ubrzan razvoj novoosnovanog Naučno-tehnološkog parka Niš, sposobnog da podrži osnivanje i brz razvoj inovativnih, izvozno orijentisanih kompanija, predviđen je prenos modela, znanja i iskustva Naučno-tehnološkog parka Beograd za izgradnju regionalnih kapaciteta i jačanje inovacionih potencijala. Projektom je, u okviru ukupno odobrenih sredstava, obezbeđena i bespovratna finansijska podrška od 1,15 miliona EUR za inovativne startap timove u ranim fazama razvoja, što će rezultirati osnivanjem i razvojem 100 novih startap kompanija u Beogradu, Nišu i Čačku.

Projekat “Tehnopark Srbija 2 – podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova” Vlada Švajcarske Konfederacije podržala je na inicijativu Vlade Republike Srbije, na osnovu dobro ostvarenih rezultata u prethodnoj fazi, u uspostavljanju i razvoju NTP Beograd kao prvog funkcionalnog naučno-tehnološkog parka u Srbiji. Ovim Vlada Švajcarske Konfederacije, uključujući i prethodnu fazu, ulaže u razvoj tehnoloških parkova u Srbiji ukupno 4.520.000 EUR (1.070.000 EUR za fazu I i 3.450.000 EUR za fazu II).

Podrška Švajcarske Vlade je izuzetno značajna, jer će stvoriti uslove za razvoj ovih regiona zasnovan na znanju i inovacijama, podstičući mlade ljude da razvijaju svoje ideje, osnivaju tehnološke kompanije i svoju ekonomsku egzistenciju ostvare u Srbiji. Putem različitih modaliteta podrške, koje će obezbediti Projekat, oni će steći neophodno znanje i veštine da brže razviju svoje inovacije i uđu na globalno tržište.

Izvor: ntpark.rs