Kompanija za proizvodnju električne rasvete „Regent Lighting“ iz Švajcarske danas je otvorila fabriku u Svilajncu.

Kompanija za proizvodnju električne rasvete „Regent Lighting“ iz Švajcarske danas je otvorila fabriku u Svilajncu. Svečanom otvaranju prisustvovao je veliki broj ljudi kojima se na početku obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Oko 15 miliona evra uložili smo u Svijajnac samo u objekte i infrastrukturu – rekao je predsednik obraćajući se prisutnima i najavljujući nove infrastrukturne radove za Svilajnac i okolinu.

On je izjavio da se uskoro kreće sa projektom izgradnje obilaznice oko Svijaljnca sa dva mosta.

– To neće koštati manje od 20 miliona evra, možda čak i 25 miliona. Reč je o velikom novcu, ali će to mnogo da znači i za Svilajnac i za okolna mesta – najavio je Vučić, dodavši da će i kanalizacija u tom mestu biti uređena, a da su u planu i radovi na bazenu.

– Kada to sve budemo uradili onda treba da počemo da ramišljamo o većim platama, ali i o tome kako da vratimo ovde ljude koji su otišli u inostranstvo jer će i ovde biti fabrika u kojima će moći da rade – poručio je Vučić nakon čega je sa predstavnicima švajcarskog „Regenta“, krenuo u obilazak kompanije.

Ugovor o otvaranju fabrike, vredne osam miliona evra, koja će zaposliti 130 radnika, potpisali su pre više od godinu dana u Bazelu predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović i operativni direktor „Regenta“ Jorg Steimer.

„Regent“ je u Svilajncu iznajmio objekat od preko 1.000 kvadratnih metara, gde je započeo proizvodnju, a paralelno gradio je objekat za sopstvenu fabriku, u prvoj fazi 6.000 kvadratnih metara, a u drugoj još toliko, saopštila je ranije Služba za odnose sa javnošću Skupštine Opštine.

Reč je o izvozno orijentisanoj kompaniji koja je izgradila fabriku u Velikom Polju, jednoj od dve industrijske zone ove opštine gde rade još četiri strane fabrike.

– Proces je trajao oko godinu i sada je uspešno završen. Ovo nije bitno samo za Svilajnac već i za Srbiju, jer je „Regent“ svetski poznata kompanija – rekao je Milanović ranije Tanjugu i dodao da su u konkurenciji sa mnogo većim gradovima pokazali da umeju da odgovore na ovako velike izazove.

– Proces odlučivanja je bio dug i detaljan, odlučili smo se za Srbiju. Razmatrali smo više opcija, među kojima su Čačak i još neki gradovi na jugu Srbije, ali smo na kraju imali veliku podršku Svilajnca i zato smo odlučili da našu fabriku gradimo baš tamo – rekao je Steimer.

Predsednik republike je najavio i obnovu Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ kao i mesnih hramova.

Generalni direktor „Regenta“ Kristof Placer je istakao da se „raduje otvaranju nove fabrike u Svilajncu“.

– Ono što nam je potrebno je visokokvalifikovana radna snaga i zato smo se odlučili da budemo deo sistema dualnog obrazovanja sa kojim imamo odlično iskustvo u Švajcarskoj – rekao je on.

Radnici iz Srbije koji rade u ovoj kompaniji u Švajcarskoj rekli su delegaciji iz Svilajnca da je „Regent“ odličan poslodavac i da su veoma zadovoljni uslovima rada u kompaniji.

Izvor: www.blic.rs