OTVORENA FABRIKA ČOKOLADE „BARRY CALLEBAUT“ U NOVOM SADU

U Novom Sadu otvorena je fabrika čokolade kompanije Barry Callebaut. U ovaj pogon investirano je 55 miliona evra, a inicijalni kapacitet proizvodnje meri se sa 50.000 tona čokolade. Fabrika u Novom Sadu, biće, prema rečima kompanije, regionalni centar koji će snadbevati rastuće tržište čokolade Jugoistočne Evrope.

Foto: Barry Callebaut

Barry Callebaut, sa sedištem u Cirihu, vodeći je svetski proizvođač visoko kvalitetne čokolade i kakao proizvoda. Izgradnja fabrike u Novom Sadu počela je u martu 2020. godine, i njoj će raditi 100 radnika.

Svečanom otvaranju proizvodnog pogona prisustvovao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa zvaničnicima Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada, i predstavnike kompanije.

Vučić je istakao da je ponosan što je u Novom Sadu otvorena „fantastična fabrika čokolade“ ove kompanije.

„Veoma nam je važno sada da dodatno ulažemo novac u tehničke univerzitete u Novom Sadu i u Vojvodini i na severu Srbije dakle, da pomognemo, da uradimo sve što je moguće da ljudi razumeju, kada završe svoje škole, kada završe svoje fakultete, da mogu da dobiju dobar posao. I da se zahvalim ljudima iz Barry Callebaut, jer angažiju visoko stručnu radnu snagu,“ kazao je Vučić.

„Novi Sad je savršena lokacija za nas. Zadovoljan sam uspešnim početkom i uveren sam da se iz Novog Sada možemo obratiti brzo rastućim tržištima čokolade u jugoistočnoj Evropi i postati dobavljač rešenja za kupce u regionu,” rekao je Peter Boone, izvršni direktor Barry Callebaut grupe.

Sa godišnjom prodajom od oko 6,9 milijardi CHF (6,4 milijardi EUR / 7,1 milijardi USD) u fiskalnoj 2019/20. godini, kompanija Barry Callebaut iz Ciriha je vodeći svetski proizvođač visokokvalitetnih proizvoda od čokolade i kakaa – od nabavke i prerade kakao zrna za proizvodnju najboljih čokolada, uključujući čokoladne nadeve, ukrase i jedinjenja.

Grupa vodi više od 60 proizvodnih pogona širom sveta i zapošljava raznovrsnu i posvećenu globalnu radnu snagu od više od 12.000 ljudi. Grupa Barry Callebaut služi celoj prehrambenoj industriji, od proizvođača industrijske hrane do zanatskih i profesionalnih korisnika čokolade, poput čokoladnica, poslastičara, pekara, hotela, restorana ili ugostitelja.

Izvor: ras.gov.rs