Prvo okupljanje članova komore

Prvo okupljanje članova Švajcarsko-srpske privredne komore održano je u ponedeljak, 23. juna 2014, u hotelu Crowne Plaza, a među prisutnima bili su i ambasadorka Republike Srbije u Švajcarskoj, Njena ekselencija gospođa Snežana Janković i zamenik šefa misije švajcarske ambasade u Beogradu, gospodin Žan-Lik Eš. Ovaj događaj okupio je oko 60 predstavnika švajcarsko-srpske poslovne zajednice.

Ovom prilikom, predstavnici sedam osnivača Švajcarsko-srpske privredne komore, kompanija Nestle, Holcim, SIKA, SGS, Sicpa, Roche i Ringier Axel Springer, održali su prezentacije o svojim aktivnostima u Srbiji, kao i švajcarskim vrednostima koje prmovišu kroz svoj rad. Na primer, gospođa Ana Govedarica, direktorka kompanije Roche, istakla je značaj inovacija i ulaganja u istraživanje i razvoj, koji obezbeđuju uspešniju budućnost. Takođe, gospodin Klaudio Soare, generalni direktor kompanije Holcim, spomenuo je integritet, usaglašenost, korporativnu društvenu odgovornost i poslovnu etiku kao neke od ključnih vrednosti koje kompanija Holcim promoviše i primenjuje u svakodnevnom poslovanju.

Na kraju je gospođica Ana Grujović, izvršna direktorka Švajcarsko-srpske privredne komore, obavestila prisutne o značajno uvećanom članstvu, navodeći kompanije kao što su Novartis, Petite Genève Petrović, Star Import i Teknoxgroup Srbija kao neke od prvih novoučlanjenih kompanija. Ukratko je opisala istoriju Komore, njenu organizacionu strukturu i glavne aktivnosti i usluge.

Nakon toga, gospođica Grujović najavila je poslovnu misiju u Švajcarskoj koja je zakazana za septembar 2014. i čiji je cilj da uspostavi prve kontakte sa švajcarskim institucionalnim partnerima, među kojima su Economiesuisse, Global Enterprise Switzerland i Chamber of Commerce Switzerland-Central Europe (Privredna komora Švajcarske i Centralne Evrope). Takođe, zvanice su obaveštene o pokretanju zvaničnog sajta udruženja planiranog za isti mesec.