SSCC-CCIG Saradnja

Švajcarsko-srpska trgovinska komora potpisala Memorandum o saradnji sa Privrednom komorom Ženeve

Ženeva, 14. jun 2022. – Švajcarska se nalazi među vodećim stranim investitorima u Srbiji. U periodu od 2010. godine zaključno sa trećim kvartalom 2021. godine, ulaganja švajcarskih rezidenata iznosila su 1,7 mlrd evra (1685,3 mil. EUR). U cilju privlačenja novih švajcarskih investitora i promovisanja poslovnih mogućnosti na srpskom tržištu, Švajcarsko-srpska trgovinska komora organizovala je seminar u prostorijama Privredne komore Ženeve ‘’Market Fokus Srbija’’.

Tom prilikom, firmama koje posluju u kantonu Ženeve predstavljena su ekonomska kretanja i trendovi u Srbiji, iskustva švajcarskih firmi koje već uspešno posluju u Srbiji, kao i razne pogodnosti koje su u Srbiji dostupne stranim investitorima. Seminar je otvorio Nj.E. Goran Bradić, Ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj Konfederaciji, i tom prilikom je pozdravio ovu inicijativu kao značajan korak za dodatno unapređenje saradnje između dve zemlje u oblasti ekonomije.

Ovom prilikom, potpisan je Memorandum o saradnji između Švajcarsko-srpske trgovinske komore i Privredne komore Ženeve, a u cilju daljeg unapređenja švajcarsko-srpskih ekonomskih odnosa.

Nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji, predsednik Švajcarsko-srpske trgovinske komore Majo Mićović, i generalni direktor firme ‘’Sky Express’’ istakao je da srpski IT sektor privlači veliki broj kompanija iz Švajcarske. On je naglasio da Srbija sada ostvaruje oko deset procenata BDP-a u IKT sektoru, koji je sada među četiri najveća izvozna sektora uz čelik, automobile i poljoprivredu. G. Mićović je takođe naglasio da je prema podacima Vladine Komisije za zaštitu konkurencije u 2021. godini u srpskom IKT sektoru bilo preko 2.800 firmi koje zapošljavaju oko 35.000 ljudi. „U skladu s takvim razvojem, desetine švajcarskih kompanija su već uspostavile lokalno prisustvo u Srbiji, bilo kroz outsourcing  ili otvaranje razvojnih centara u Srbiji. Verujemo da će današnje potpisivanje Memoranduma o saradnji, kao i odlično organizovana poseta Ženevi, otvoriti vrata još značajnijim investicijama u Srbiju. Sa srdačnim domaćinima smo razmenili iskustva i jasno argumentovali izuzetne mogućnosti saradnje izmedju Srbije i kantona Ženeve, koji je jedan od najbogatijih i najrazvijenijih ekonomskih centara u Evropi. “

G. Vinsent Subilia, generalni direktor Privredne komore Ženeve, izjavio je sledeće: „Kao napredna ekonomija, Srbija može značajno da doprinese daljem unapređenju poslovnih perspektiva ženevskih kompanija koje žele da investiraju na dinamičnim ino-tržištima. U okviru svoje misije da podstiče i olakšava međunarodni razvoja firmi-članica, Privredna komora Ženeve je sa zadovoljstvom organizovala seminar o poslovnim potencijalima srpskog tržišta u saradnji sa partnerima iz Švajcarsko-srpske trgovinske komore. Drago nam je što smo tom prilikom ugostili visoku delegaciju iz Srbije, a u cilju daljeg jačanja ekonomskih odnosa između naše dve zemlje.“

Među govornicima su bili i Marjana Davidović, generalna direktorka Nestle Adriatic južni region, Edin Dacić, predsednik Upravnog odbora ‘’Standard Furniture Serbia d.o.o.’’, Ana Grujović, izvršna direktorka Švajcarsko-srpske trgovinske komore i Balša Stevanović, advokat, TSG advokatska kancelarija.