ŠSTK konferencija za štampu: predstavljanje godišnjih rezultata rada

ODLIČNI REZULTATI ŠVAJCARSKO-SRPSKE TRGOVINSKE KOMORE

Beograd, 2. jun 2015.Švajcarska se nalazi među 10 najvećih investitora u Srbiji i u protekloj deceniji uložila je više od 500 miliona evra. Srbiju su kao dobru privrednu destinaciju prepoznale i najveće švajcarske kompanije, kao što su, između ostalih, Holcim, Nestle, Roche, Sika, SGS,Novartis, Sicpa, Sandoz Pharmaceuticals i Ringier Axel Springer. Istovremeno, ima mnogo prostora za dolazak švajcarskih malih i srednjih preduzeća, zaključak je zvaničnika Švajcarsko-srpske trgovinske komore.

Povodom obeležavanja godinu dana rada ove institucije, čije osnivanje je inicirala švajcarska poslovna zajednica uz podršku Ambasade Švajcarske u Beogradu, istaknuta je uloga Komore kao posrednika u približavanju privrednog okruženja i poslovnih mogućnosti dve zemlje,

„Dobar početak rada ove Komore jasan je znak da švajcarska poslovna zajednica veruje u budućnost Srbije. Prošle godine obim robne razmene je povećan za 9,5 odsto sa tendencijom daljeg rasta, što je dobra odskočna daska i preporuka za nove investitore i razmenu iskustava. Uz pokrenute reforme i uspostavljanje veće stabilnosti i izvesnosti poslovanja, očekujem i nove investicije“, naglasio je Nj.E. Ambasador Švajcarske u Srbiji Žan-Danijel Ruh.

Među osnivačima Komore su najveće švajcarske kompanije koje su u Srbiju u prethodnom periodu značajno investirale. Najsvežiji je primer novog pogona Sika u Šimanovcima vredan više od 4 miliona evra, zatim Nestle koji je otvorio novi pogon za prečišćavanje otpadnih voda. „Ponosni smo na svoje članove koji su prepoznali Srbiju kao dobro mesto za investicije, koji unapređuju srpsku poslovnu klimu i ispunjavaju sve standarde poslovanja“,rekao je predsednik ŠSTK Marinko Ukropina, ujedno i direktor SGS-a.

Posle seminara u Privrednoj komori Ženeve koji je u aprilu organizovala ŠSTK pod nazivom „Srbija: vaša nova poslovna destinacija“ stigao je veliki broj upita švajcarskih firmi o uslovima poslovanja u Srbiji, a Komora je stekla nove članove . Na velikom poslovnom forumu u Cirihu 16. juna na kom učestvuje premijer Srbije Aleksandar Vučić švajcarskim kompanijama će biti predstavljene mogućnosti izvoza srpskih proizvoda, a svoje planove na povezivanju kompanija predstaviće i Švajcarsko-srpska trgovinska komora.