ŠSTK ODRŽALA SEMINAR U PRIVREDNOJ KOMORI ŽENEVE, 02. APRILA 2015.

U skladu sa svojom misijom da ojača ekonomske odnose između Švajcarske i Srbije, Švajcarsko-Srpska trgovinska komora (ŠSTK) je organizovala seminar pod nazivom „Srbija: vaša nova poslovna destinacija“, koji je održan 02.aprila 2015. godine, u Privrednoj Komori Ženeve. 

Privredna Komora Ženeve, jedna od najstarijih kantonalnih privrednih komora u Švajcarskoj,  je, kroz ovaj seminar, pružila mogućnost kompanijama iz Ženeve da saznaju više o Srbiji kao potencijalnoj poslovnoj destinaciji, i da dobiju detaljne informacije u vezi sa srpskim poslovnim okruženjem, fiskalnim sistemom i vodećim sektorima srpske privrede. Cilj ovog seminara, koji je okupio približno 50 učesnika, je bio da se podigne svest o postojećim poslovnim mogućnostima i izazovima na srpskom tržištu, kao i da firme iz Ženeve dobiju neophodne informacije za razvoj svojih poslovnih aktivnosti u Srbiji.

G-đa Aleksandra Ris, član Upravnog Odbora Privredne Komore Ženeve, je poželela dobrodošlicu učesnicima seminara i zahvalila se ŠSTK-u na zajedničkom organizovanju ovog događaja. Počasni gosti seminara su bili NJ.E. Ambasador Švajcarske u Beogradu, g-din Žan-Danijel Ruh, kao i NJ.E. Ambasador Republike Srbije u Bernu, g-đa Snežana Janković.

G-din Ansgar Borneman, predsednik ŠSTK-a, je održao uvodni govor, naglašavajući da je Srbija, koja je najveće tržište i poslovni centar na Balkanu, u fazi sprovođenja reformi koje će uticati na njenu dalju budućnost. G-din Borneman je opisao srpsko tržište kao tržište sa izazovima, ali , „uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, to je tržište koje polako, ali stalno raste. Trenutno smo svedoci da je Vlada odlučna u sprovođenju reformi, što je takođe podržano i od strane MMF-a, koji je Srbiji odobrio trogodišnji stand-by aranžman. Ovo je još jedan pozitivan znak za investitore, koji ukazuje na to da Srbija povlači prave poteze, tj. poteze koji su neophodni za postizanje ekonomske stabilnosti“.

Potom se učesnicima obratila g-đa Ana Grujović, izvršni direktor ŠSTK-a, koja je predstavila osnovne ekonomske karakteristike srpskog tržišta, kao i vodeće sektore srpske privrede, kao što su poljoprivredno-prehrambena i automobilska industrija, zatim IT i energetski sektor, kao i metaloprerađivčka industrija. G-đa Grujović je naglasila značaj malih i srednjih preduzeća za dalji razvoj dugoročnih, održivih ekonomskih odnosa između Švajcarske i Srbije, i predstavila primere uspešnih srpskih izvoznika, koji su uveliko prisutni na švajcarskom tržištu.

Učesnici seminara su takođe imali mogućnost da se informišu o srpskoj poslovnoj klimi, kao i efektima ekonomskih reformi, koje je prezentovala g-đa Marijanti Babić, iz advokatske kancelarije „Prica“, kao i o srpskom poreskom sistemu, koji je detaljno opisao g-din Ivan Lončarević, „KPMG“.

Konačno, predstavnici privatnog sektora su predstavili svoje iskustvo u poslovanju u Srbiji. Naime, pet članova Upravnog Odbora ŠSTK-a, su pričali o poslovnim mogućnostima i izazovima na srpskom tržištu:

  • Ansgar Bornemann, Generalni Direktor Nestlé Adriatik
  • Marinko Ukropina, Generalni direktor SGS za Adriatik region, i potpredsednik ŠSTK-a
  • Xavier Davard, Generalni direktor Sicpa,
  • Adrien Alkabes, Generalni direktor Monterosa, i
  • Dragan Maksimovic, Generalni direktor SIKA.

U ime ŠSTK-a, g-đa Grujović se zahvalila g-dinu Lorencu Štolu, generalnom direktoru kompanije „Swiss International Airlines“ za frankofoni region Švajcarske, za učestvovanje na seminaru i pripremanje poklona za sve učesnike seminara. Takođem ŠSTK je sa zadovoljstvom poželela dobrodošlicu jednom od svojih glavnih institucionalnih partnera u Švajcarskoj, organizaciji“ „Global Enterprise Switzerland-u (S-GE)“, koju je predstavljao g-din Sylvain Jaccard, direktor S-GE“ za frankofoni region Švajcarske.

Nakon seminara, upriličen je koktel, sponzorisan od strane ŠSTK-a, koji je učesnicima pružio priliku da razmene iskustva i uspostave nove poslovne kontakte.

Privredna Komora Ženeve je seminar opisala kao uspešan događaj, obzirom da je omogućio unapređenje vidljivosti srpskog tržišta među predstavnicima poslovne zajednice Ženeve, kao i bolje razumevanje osnovnih karakteristika, dinamičnosti i potencijala srpskog tržišta.

All images and materials are copyright protected and are the property of the Swiss-Serbian Chamber of Commerce (SSCC).Unauthorized use and/or duplication of these images and materials without express and written permission from SSCC is strictly prohibited.