ŠSTK proslavila prvu godišnjicu rada 21. maja 2015. godine

Prva godišnjica Švajcarsko-srpske trgovinske komore (ŠSTK) obeležena je 21. maja 2015. u beogradskom restoranu Franš. Događaj je okupio oko 70 gostiju, uključujući članove ŠSTK i predstavnike švajcarsko-srpskih javnih institucija kao što su Ambasada Švajcarske u Beogradu, Vlada Republike Srbije, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Uprava carina Republike Srbije, Privredna komora Srbije i mnoge druge.

Gđica Ana Grujović, izvršna direktorka ŠSTK, ukratko je predstavila rezultate koje je Švajcarsko-srpska trgovinska komora ostvarila u toku prethodne godine. Od osnivanja u aprilu 2014, ŠSTK je privukla preko 50 članova, pokrenula dijalog između javnog i privatnog sektora, izgradila jaku mrežu institucionalnih partnera i u Švajcarskoj i u Srbiji, ali i pružila praktičnu podršku kompanijama usmerenu na povećavanje njihove konkurentnosti i olakšavanje svakodnevnih poslovnih aktivnosti. „Danas naše udruženje broji preko 50 kompanija, koje su nas prepoznale kao pouzdanu organizaciju važnu za dalji razvoj održivih ekonomskih veza između Švajcarske i Srbije. Zbog toga će izgradnja dugoročnih odnosa sa članovima, kao i uzajamno poverenje i sigurnost, uvek biti među našim ključnim ciljevima u budućnosti“, rekla je gđica Grujović. Ona je takođe napomenula da je ŠSTK ostvarila navedene izvanredne rezultate kao mlada, mala, nezavisna i u potpunosti samofinansirajuća institucija.

Potom je g. Ansgar Borneman, regionalni direktor kompanije Nestlé Adriatic, najavio je svoj odlazak iz Srbije u junu 2015. i predstavio g. Marinka Ukorpinu, generalnog direktora SGS za jadranski region, kao novoizabranog predsednika ŠSTK, i g. Klaudiua Soarea, generalnog direktora kompanije Holcim, kao novog potpredsednika ŠSTK. G. Borneman je gostima predstavio i gđu Janu Mihajlovu, koja će naslediti njegovu poziciju u Beogradu.

Kao novi predsednik Švajcarsko-srpske trgovinske komore, g. Ukropina je izjavio: „Na prvom mestu želim da zahvalim svima vama na poverenju koje ste mi ukazali, na čemu sam veoma zahvalan.

Klaudiu Soare, novi potpredsednik, Ana Grujović, izvršna direktorka i ja ćemo zajedno, u saradnji sa odborom, prevoditi održivi razvoj i implementaciju već definisane politike i strategije ŠSTK.

Još jedno naše zaduženje biće to da se postaramo da ŠSTK ima uspostavljene odgovarajuće sisteme i metode rada koje nam omogućavaju da sprovodimo svoje aktivnosti u skladu sa zakonom i etičkim principima.

Ako se svi mi kao članovi ŠSTK usaglasimo sa osnovnim načelima i vrednostima po kojima se švajcarski poslovni sektor ističe od drugih, moći ćemo mnogo toga da učinimo za lokalnu zajednicu. Ličnim primerom ćemo pokazati i dokazati da je moguće istovremeno postupati etično vodeći se integritetom i poštujući zakone i propise i ostvarivati uspeh.

Tada ćemo – kao značajni poslovni faktor i snaga na srpskom tržištu – biti u prilici da s pravom insistiramo na tome da i ostali učesnici (uključujući državne organe) poštuju iste vrednosti i grade zdravo konkurentsko okruženje koje će nesumnjivo unaprediti srpsku privredu.“

U završnici događaja, goste je pozdravio g. Žan-Lik Eš, privremeni otpravnik poslova švajcarske ambasade, koji je čestitao prvu godišnjicu rada Švajcarsko-srpske trgovinske komore i izrazio svoje zadovoljstvo rezultatima koje je Švajcarsko-srpska trgovinska komora ostvarila u toku protekle godine. G. Eš je takođe najavio nadolazeći Poslovni forum u Cirihu, zakazan za 16. jun 2015, naglasivši cilj daljeg jačanja ekonomskih veza između Švajcarske i Srbije. Pored toga, g. Eš je najavio svoj odlazak iz Srbije u junu 2015. i predstavio svoju naslednicu, gđu Polinu Montoneks.

Ova događaj održan je pod sponzorstvom članova osnivača ŠSTK.

Još jednom mnogo hvala svim dragim gostima na tome što su nam se pridružili u proslavi naše prve godišnjice!