Švajcarsko-Srpski poslovni forum održan 30. oktobra 2015. godine

Švajcarsko-srpski poslovni forum koji je održan u petak, 30. oktobra, 2015. godine u Privrednoj komori Srbije okupio je više od 150 predstavnika državnih organa, privatnog sektora, poslovnih udruženja i drugih interesnih grupa. Ovom prilikom, učesnici Švajcarske privredne delegacije imali su priliku da saznaju više o poslovnoj klimi u Srbiji, kao i da se upoznaju sa srpskim kompanijama u cilju razvijanja poslovne saradnje između Švajcarske i Srbije.

U uvodnom izlaganju na švajcarsko-srpskom poslovnom forumu, učesnicima su se obratili organizatori ovog događaja: gospodin Veljko Jovanović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije, gospodin Marinko Ukropina, predsednik Švajcarske-Srpske trgovinske komore i gospodin Miša Mensik, član Upravnog odbora Trgovinske komore Švajcarska – Centralna Evropa.

Nakon toga, Nenad Bjelogrlić, vršilac dužnosti direktora Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA), predstavio je osnovne ekonomske karakteristike srpskog tržišta, najperspektivnije sektore, kao i najnovije podatke o uticaju aktuelnih ekonomskih reformi u Srbiji.

Nakon ove prezentacije održan je okrugli sto pod nazivom „Iskustva i perspektive dualnog obrazovanja u Srbiji“ kom su prisustvovali potpredsednik Švajcarske Konfederacije i Savezni ministar za ekonomske poslove, obrazovanje i istraživanja, Njegova ekselencija, gospodin Johan N. Šnajder-Aman i premijer Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić.

Dualno obrazovanje znači da mladi već kao tinejdžeri moraju da misle o svom budućem radu i da znaju da primene znanje. Radnici mora da uče kako bi se uklopili, ali i mladi bez iskustva da rade bar dva sata dnevno dok uče, što je za nas nešto potpuno novo, istakao je premijer. Kako je rekao, Srbija ima inteligentne ljude i kreativnu radnu snagu, ali radne navike moraju da budu bolje. Premijer Vučić je ukazao na napore vlade da zadrži političku stabilnost i ekonomskim reformama obezbedi stimulativan privredni ambijent za sve investitore.

Da je stručno obrazovanje mladih veoma važno za snažnu ekonomiju potvrdio je i Johan Šnajder Aman, potpredsednik Švajcarske Konfederacije, jer taj vid edukacije obezbeđuje privredi profesionalnu radnu snagu. Sistem dualnog obrazovanja funkcioniše u Švajcarskoj, koja je spremna da svojim iskustvima pomogne Srbiji, rekao je Aman na skupu kome su prisustvovali i srpski ministri privrede i prosvete Željko Sertić i Srđan Verbić, kao i Ambasador Švajcarske u Beogradu, NJ.E. Žan-Danijel Ruh i Ambasador Srbije u Švajcarskoj, NJ.E. Snežana Janković.

Premijer je objasnio da se razmatra uvođenje preduzetništva kao predmeta u školama, u cilju razvoja preduzetničkog duha kako u javnom tako i u privatnom sektoru. On je rekao da je inovacija važna za razvoj i istakao da stručno obrazovanje doprinosi povećanju konkurentnosti i inovativnosti. Gospodin Šnajder-Aman je istakao da je zagovornik stručnog obrazovanja jer se njegove prednosti vide u praksi. On je takođe ukazao na dobre odnose između dve zemlje, kao i da saradnju između njih treba dodatno unaprediti.

Tokom okruglog stola, svoje iskustvo u vezi sa dualnim obrazovanjem predstavile su švajcarske kompanije i kompanije koje posluju u Srbiji: Nestlé Adriatic, ABB, Siemens Ltd Beograd, Emilio Stecher doo, VEEDA i Festo Srbija.

Na kraju, održani su B2B sastanci švajcarskih i srpskih kompanija kako bi se uspostavile nove poslovne veze i ispitale mogućnosti za razvoj partnerstva i saradnje između Švajcarske i Srbije.