Svečano otvaranje Švajcarsko-Srpske trgovinske komore

Švajcarsko-srpska privredna komora je – kao rezultat rastućeg interesovanja švajcarske poslovne zajednice u Srbiji za unapređivanje švajcarsko-srpske ekonomske saradnje – zvanično registrovana u Agenciji za privredne registre kao neprofitno udruženje 14. marta 2014.

Zvanično otvaranje održano je u utorak 24. aprila 2014. u Privrednoj komori Republike Srbije u prisustvu predsednika Švajcarske Konfederacije, Njegove ekselencije gospodina Didijea Burkhaltera, i prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije, gospodina Aleksandra Vučića. Ovaj događaj okupio je preko 150 predstavnika privatnog sektora, diplomata i poslovnih ljudi.

Ovom prilikom, gospodin Burkhalter opisao je osnivanje Švajcarsko-srpske privredne komore kao „znak vere u budućnost Srbije i doprinos jačim vezama između ove dve zemlje„. „Današnji dan predstavlja poseban trenutak za švajcarsko-srpske odnose jer otvara put ka izgradnji boljih odnosa između naših naroda“, izjavio je na svečanosti gospodin Burkhalter.

Gospodin Vučić je u svom obraćanju istakao da je Srbija dobro mesto za ulaganja – bolje od mnogih zemalja u regionu – i da će biti sprovedene reforme usmerene na unapređivanje poslovnog okruženja. „U razgovorima sa gospodinom Burkhalterom naglasio sam da će Srbija postati bolje mesto za ulaganja, kao i to da će se menjati i zakoni i sve ono što je ometalo privatno poslovanje, a ja sam uveren da ćemo u narednim godinama videti veći broj švajcarskih investicija“, rekao je Vučić. Na kraju izlaganja potpredsednik Vlade je naglasio i da je najvažnije to da se od švajcarskih prijatelja nauči na koji način se postaje odgovoran, ozbiljan i pouzdan partner.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS), gospodin Željko Sertić, rekao je da se srpski izvoz u Švajcarsku u poslednjih deset godina povećao za pet puta i da će osnivanje Švajcarsko-srpske privredne komore još više ojačati ekonomske veze ove dve zemlje.

Odnos između izvoz i uvoza porastao je sa 11 do skoro 50 procenata u preiodu od deset godina. Predsednik Komore istakao je i da bi Srbija mogla da se ugleda na Švajcarsku u pogledu državne uprave, bankarskog sistema, infrastrukture i regionalnog razvoja.

Jedan od sedam osnivača Švajcarsko-srpske privredne komore i regionalni direktor kompanije Nestle, gospodin Angsar Borneman, naglasio je da je srvha osnivanja Švajcarsko-srpske privredne komore jačanje bilateralnih odnosa i povezivanje preduzetnika ove dve zemlje.