OKRUGLI STO ŠVAJCARSKE POSLOVNE ZAJEDNICE

Vrednost izvoza srpskih kompanija u Švajcarsku je približno 140 mil EUR, pri čemu ima dosta prostora za dalje unapređenje saradnje, posebno u oblastima prehrambene industrije i IT-a, izjavio je ministar privrede Slobodan Cvetković.

Učestvujući na okruglom stolu sa švajcarskom poslovnom zajednicom, koji je održan u organizaciji Ambasade Švajcarske u Beogradu i Švajcarsko-srpske privredne komore, on je kazao da je Švajcarska sa svojom globalnom reputacijom izvrsnosti u oblasti finansija, tehnologije i inovacija prirodni partner za Srbiju.

Cvetković je istakao da Srbija beleži značajan rast u različitim industrijama, uključujući IT, poljoprivredu, obnovljivu energiju i proizvodnju, a da su švajcarske kompanije, poznate po svom velikom inovativnom duhu i kvalitetu, dobro pozicionirane da istraže mogućnosti u ovim sektorima.

Ministar je ukazao da Srbija ima veliku dijasporu u Švajcarskoj, koja dodaje još veću vrednost saradnji dveju zemalja, pokazujući jedinstvo u zalaganju da švajcarski partneri povećaju investicije u našoj zemlji.

– Spremni smo da podržimo švajcarske investitore u realizaciji njihovih investicionih projekata, ali i u zaštiti stečenih prava – rekao je Cvetković.

On je izrazio uverenje da će odlična bilateralna saradnja Srbije i Švajcarske biti nastavljena i osnažena na svim nivoima.

Ambasador Švajcarske Konfederacije u Srbiji Urs Šmid ukazao je da su prilivi od 2010. godine do prvog kvartala 2023. godine, po osnovu ulaganja švajcarskih rezidenata u Srbiju, iznosili oko 2,15 mlrd EUR, čime je ta država dospela na 6. mesto među zemljama sa najvećim neto ulaganjima nerezidenata u navedenom periodu u Srbiji.

Majo Mićović, Predsednik Švajcarsko-srpske trgovinske komore, je predstavio aktivnosti ŠSTK-a, kao što su aktivnosti usmerene na digitalizaciju, zajednički događaji sa Switzerland Global Enterprise i saradnja sa obrazovnim sistemom u Srbiji. “Zahvaljujući ICT sektoru, Srbija je postala značajan trgovinski partner Švajcarskoj. Prošle godine, Srbija je bila neto izvoznik IT usluga u Švajcarsku.“

Takođe su predstavljeni i benefiti dualnog obrazovanja. “Dve ŠSTK kompanije su već uključene u sistem dualnog obrazovanja: Nestlé i Standard Furniture Serbia“, zaključio je Mićović.