Vebinar „IKT okruženje u Rumuniji, Bugarskoj i Srbiji“ privukao i IT kompanije iz Ciriha i Lugana

Organizacija Switzerland Global Enterprise S-GE održala je 19. novembra 2020. vebinar „IKT okruženje u Rumuniji, Bugarskoj i Srbiji“ u saradnji sa Bugarsko-švajcarskom privrednom komorom, Švajcarsko-rumunskom privrednom komorom i Švajcarsko-srpskom trgovinskom komorom. Ovaj događaj okupio je oko 50 prijavljenih učesnika, uključujući IT kompanije iz Ciriha i Lugana.

– Ovaj događaj je naglasio dobre poslovne prilike koje srpsko tržište nudi u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT). Uveren sam da će švajcarske kompanije na Srbiju gledati kao na potencijalno tržište za buduće investicije, posebno u IKT i projekte u kojima su u središtu pažnje usluge – izjavio je Majo Mićović, predsednik Švajcarsko-srpske trgovinske komore (ŠSTK).

Cilj događaja bio je da švajcarskim IKT firmama pruži uvid u IKT sektor u Bugarskoj, Rumuniji i Srbiji. Katalin Dreher-Hajnal, viši savetnik za područje centralne i istočne Evrope u organizaciji S-GE, naglasila je da je COVID-19 intenzivirao digitalnu transformaciju poslovnih procesa. Po istraživanju organizacije S-GE, najveća lekcija koju su švajcarska mala i srednja preduzeća naučila iz ove krize jeste neophodnost posledičnog ubrzanja digitalizacije. IT resursi u Švajcarskoj, međutim, dostigli su svoje pune kapacitete i zato je vebinar održan – da bi se zainteresovanim kompanijama iz Švajcarske omogućilo da sagledaju potencijalnu partnersku saradnju u Srbiji, Bugarskoj i Rumuniji.

– IKT tržišta u Bugarskoj, Srbiji i Rumuniji, sa visoko-obučenim i motivisanim radnicima, nude veliki potecijal za saradnju sa švajcarskim IKT kompanijama. Baza talenata obrazovanih studenata i relativno niske plate, kao i geografska i kulturna bliskost, predstavljaju ključne faktore uspeha. Nadam se da će događaj koji smo organizovali proširiti dijalog unutar IKT zajednice i dovesti do saradnje u budućnosti – izjavila je Dreher-Hajnal.

Takođe, na ovom onlajn događaju prikazane su priče o uspehu etabliranih IKT kompanija koje posluju na ovim tržištima, kao što su Namics d.o.o. iz Beograda, čiji je izvršni direktor Filip Gort, Dreamix iz Bugarske i Teamextention iz Rumunije. Nakon prezentacija, usledila je panel-diskusija u kojoj je učestvovao i Ivan Kovačević, osnivač i CEO kompanije Codetribe, članice ŠSTK, a na kojoj je bilo reči o najvećim prilikama i izazovima za IKT kompanije koje razvijaju svoje poslovanje na ovim tržištima, uključujući plate i bazu talenata.