„Sika“ otvorila fabriku u Šimanovcima

Švajcarska kompanija „Sika“, otvorila je u Šimanovcima fabriku za proizvodnju materijala za specijalne namene u građevinarstvu u koju je uloženo 4,2 mil EUR (5 miliona franaka).
Reč je o fabrici sa najsavremenijom tehnologijom koja se prostire na više od 4.300 kvadratnih metara.

Direktor novootvorene fabrike „Sika“ Srbija Dragan Maksimović rekao je da će u toj fabrici raditi 60 ljudi i da će godišnje proizvoditi 6.000 tona tečnih i 20.000 kilograma praškastih proizvoda, uglavnom za tržišta Srbije i Crne i Gore.

Ono što je zanimljivo da ova fabrika, primera radi, proizvodi specijalne smeše za beton u pakovanjima od jednog do 1.200kg. To govori da su krajnji kupci kako velike kompanije i izvođači radova, tako i oni koji ovakve proizvode kupuju „za kućnu upotrebu“.

Kako kaže Maksimović, „u narednim godinama planiraju da zaposle još desetine radnika“. On je, odgovarajući na pitanje novinara rekao i da „Sika nije dobila nikakve subvencije od države“.

U okviru fabrike „Sika“ u naselju Šimanvci nalaze se pogoni za proizvodnju tečnih aditiva za betone i praškastih proizvoda, kao i najsavremenija laboratorija.

– Nadam se da će novootvorena fabrika u velikoj meri podići kvaliitet i raznovrsnost rešenja za srpsko i regionalno građevinarstvo i da ćemo tako doprineti razvoju cele zemlje. Takođe, u potpunosti smo spremni da odgovorimo i na zahteve tržišta zemalja u regionu. U narednom periodu, planiramo povećanje izvoza i proširenje proizvodnih kapaciteta uvođenjem najsavremenijih tehnologija – rekao je Maksimović.

Roboti u Šimanovcima

Ono što je primetno jeste da je većina proizvodnih procesa automatizovana. Između ostalog, tu je i robot koji može da prebaci 12.000 džakova u satu.

Ovaj robot odrađuje automatsko pakovanje, slaganje i strečovanje praškastih proizvoda. Isporučilac opreme je kompanija „Iva procesna oprema“ iz Aranđelovca koja za svoje linije automatskog pakovanja i slaganja, već par godina unazad, koristi ABB robote IRB 460.

Zahvaljujući ABB-ovom patentiranom softveru za kontrolu pokreta QuickMove i TrueMove paletizacija se odvija izuzetno glatko pri velikoj brzini kretanja, tako da se mogu pakovati i izuzetno osetljivi proizvodi bez straha od oštećenja.

ABB-ov „Robot Studio“ softver omogućava izuzetno realistično „offline“ programiranje, a za proces paletizacije razvijen je i specijalni softverski paket „Palletizing Power Pack“ koji omogućava uštedu vremena programiranja do 80%. Ovakvi softverski paketi razvijeni i za druge tipične primene robota – zavarivanje, farbanje, sečenje, opsluživanje mašina, itd.

Robotska paletizacija u odnosu na klasična rešenja pruža mnogo veću fleksibilnost i brzo prilagođavanje linija za pakovanje u slučaju implementacije novih proizvoda, mogućnost opsluživanja više linija za pakovanje istovremeno i manje zahtevno održavanje. Multinacionalna korporacija ABB, sa sedištem takođe u Švajcarskoj, ima više od 25 godina iskustva u oblasti paletizacije što joj je omogućilo kreaciju vrhunskog robotskog rešenja za paletizaciju.

Podrška iz Švajcarske

Švajcarski ambasador u Srbiji Žan-Danijel Ruh rekao je da je uveren da će investicija kompanije „Sika“ pomoći rastu i razvoju građevinske industrije u Srbiji.

Ruh je rekao da švajcarska vlada radi na poboljšanju ekonomske situacije u Srbiji i podstiče investicije privatnih kompanija, navodeći da su u poslednjih 10 godina švajcarske kompanije u Srbiji uložile pola milijarde evra.

Svugde gde se gradi

Inače kompanija „Sika“ posluje u 84 zemlje i zapošljava oko 16.000 ljudi. Godišnji profit „Sike“ je oko 345 miliona švajcarskih franaka.

Kompanija „Sika“ u Srbiji posluje 12 godina, uz učešće na brojnim značajnim projektima – Most na Adi, Most Beška, „Belville“, „Delta City“, TC „Ušće“, „Carlsberg“, „Interceptor“, tunel Straževica, most Gazela, „Metro“, „Gorenje“, „Airport City“, obilaznica oko Beograda i mnogim drugim…

U svetu je više od milion objekataizgrađeno Sika materijalima, kao što su – nuklearna elektrana Gesgen-Deniken u Švajcarskoj, Aerodrom u Abu Dabiju, stadioni za svetsko prvenstvo u Brazilu ili most Kolorado u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sika opens Simanovci-based plant

sika-2

sika-3

Izvor: eKapija