Srbija, Makedonija i Albanija osnovale osiguravajuću kompaniju „Evropa RE“

U Srbiji je počela da posluje kompanija „Evropa RE“ za reosiguranje nekretnina u slučajevima prirodnih katastrofa čiji su osnivači i većinski akcionari vlade Srbije, Makedonije i Albanije.

Ta kompanija, koja će raditi uz kreditnu pomoć Svetske banke, ali i Evropske unije, UN, švajcarskog sekreterijata za ekonomske poslove i nemačke agencije GEF, uručila je već prvu polisu kombinovanog osiguranja od poplava i zemljotresa, domaćinstvu iz Obrenovca, koje je teško oštećeno u majskim poplavama.

Kako je istaknuto na otvaranju druge regionalne konferencije o osiguranju u Beogradu, na tržištu Srbije kompanija „Evropa RE“ će za početak, polise osiguranja plasiratii preko „Energoprojekt garant osiguranja“.

Predsednik Upravnog odbora „Evropa RE“ Hajncjerg Apenceler istakao je da ta kompanija predstavlja jedinstveni model saradnje država u regionu, ali i države i privatnog sektora, kao i da će raditi po švajcarskim standardima.

Prema njegovim rečima, glavni zadatak te kompanije je da pomogne regionu u unapređenju i uspostavljanju održivog sistema zaštite od nepogoda.

Ambicija je da povećamo broj osiguranika među domaćinstvima, malim i srednjim preduzećima i među poljoprivrednicima od katastrofalnih nepogoda – kazao je Apenceler.

On je naveo da su nedavne poplave u regionu pokazale neophodnost takve vrste osiguranja.

Apenceler je dodao da je Srbija u poslednjih 60 godina samo od poplava, imala štetu od osam milijardi evra, dok je procenjena šteta u majskim poplavama između 1,5 i 2 mlrd EUR.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Nenad Mijailović kazao je da bi „Evropa RE“, u čije osnivanje je Srbija uložila 5 mil USD, u saradnji s lokalnim osiguravajućim kompanijama trebalo da ponudi stanovništvu i privredi osiguranje od katastrofalnih poplava i zemljotresa.

On je podsetio da je nakon majskih poplava jedini način da se saniraju štete bio „zahvatanje iz budžeta“, dodatno zaduživanje države i sredstva iz donacija, a da bi novim vidom osiguranja to u budućosti bilo preneto na osiguravajuće kompanije i reosiguravajuća društva.

Prema njegovim podacima, u Srbiji je do juče izdato 13.800 rešenja pomoći za ugrožene od poplava u ukupnoj vrednosti 3,3 milijarde dinara, a prosečna vrednost te pomoći po rešenju bila je 2.000 EUR.

Zadatak države je da u slučaju ovakvih katastrofalnih poplava bude spremna za otklanjanje posledica na infrastrukturi i da pomogne socijalno najugroženijem stanovništvu – kazao je Mijailović.

On je izrazio očekivanje da će u budućnosti svest građana i privrede o potrebi osiguranja biti veća u Srbiji, ali i da kompanije neće dozvoliti da budu bez osiguranja svoje imovine.

Ako bi se slične stvari desile u budućnosti, tu vrstu štete u privredi budžet Srbije ne bi mogao da podnese – istakao je Mijailović.

On je kazao da se trenutno ne razmišlja o obaveznom osiguranju privrede, ali da država podržava nov način osiguranja koji nudi „Evropa RE“ – efikasniji sistem reosiguranja i bolje tehnike procene štete, kao i plaćanje odštetnih zahteva.

Srbija, Makedonija i Albanija osnovale osiguravajuću kompaniju

Izvor: eKapija