ŠSTK priča o uspehu: Milena Gajović Shrestha, generalni menadžer SR Technics Serbia – Želja nam je da domaće stručnjake vratimo u zemlju

SR Technics je vodeći svetski pružalac MRO (Maintenance, Repair and Overhaul) usluga u sektoru civilne avijacije. Svojim klijentima nudi sveobuhvatna i potpuno prilagođena rešenja za tehničku podršku i upravljanje flotama, motorima i komponentama. Sedište kompanije je na aerodromu u Cirihu, a više od 500 aviokompanija širom sveta koristi njihove usluge.

Centar zajedničkih usluga uspostavljen je u Srbiji 2015. godine. Lokalna kompanija podržava strateške ciljeve firme i njene dugoročne planove. Ukupan obim poslovnih aktivnosti koje centar u Srbiji pruža matičnoj kompaniji takođe je značajno veći nego što je to bilo planirano, a danas zapošljava više od 240 ljudi.

Milena Gajović Shrestha, generalna menadžerka SR Technics Serbia, u intervju za eKapiju kaže da će ove godine staviti težište na dalje administrativno i operativno širenje, kao i na konsolidaciju i jačanje aktivnosti u Srbiji.

– Da bismo ostvarili ovaj cilj, stalno se trudimo da osnažimo svoje timove. Tokom 2017. posvetićemo posebnu pažnju razvoju zaposlenih, što je u skladu sa našim globalnim prioritetima – kaže Gajović Shrestha.

Intervju sa Milenom Gajović Shrestha je šesti u nizu razgovora sa firmama-članicama Švajcarsko-srpske trgovinske komore, kojima ŠSTK promoviše rad švajcarskih firmi u Srbiji i ističe vrednosti i dobre poslovne prakse ove zemlje i ovih kompanija.

eKapija: Zašto se SR Technics zainteresovao za Srbiju i da li firma planira da proširi svoje poslovanje u Srbiji?

– SR Technics je strateški odabrao Srbiju, jer smo uvereni da ona pruža značajne pogodnosti i potencijale za dalji rast usluga koje pruža naša firma. Odluka da se investira u Srbiji zasnovana je na povoljnoj poslovnoj klimi koja pruža jasnu perspektivu za razvoj naše kompanije. Nakon uspešno obavljenog transfera prvih administrativnih procesa, odlučili smo da dalje širimo poslovanje u Srbiji.

eKapija: Kakve poslove nudite u Srbiji?

– Zapošljavamo 240 ljudi, uglavnom na administrativnim poslovima u sektoru finansija i računovodstva, u službi interne revizije i usklađivanja sa zakonskom regulativom, u kontroli izvoza, indirektnoj nabavci, u sektorima za informacione tehnologije i ljudske resurse. Takođe, sve veći broj inženjera u Srbiji podržava naše globalne aktivnosti. Poštujući kulturne i društvene aspekte domaćeg tržišta, zapošljavamo ljude koji dele našu viziju i naše vrednosti.

eKapija: Zaposleni su ključni u ostvarivanju ciljeva kompanije. Pozicioniranje SR Technics-a kao atraktivnog poslodavca je važan deo vaše strategije.

– Fokusiramo se na ostvarivanje i prestizanje ciljeva, što zahteva pažljivo i precizno planiranje i sinhronizovan timski rad. Naš tim je potpuno posvećen tome da da sve od sebe i stoga smatramo da smo u stanju da potpuno ostvarimo svoje ciljeve.

Zapošljavanje je takođe intenzivan i izazovan proces. Poslovne aktivnosti koje smo preselili u Beograd za sada zahtevaju visok nivo tehničke stručnosti. Pozicioniranje SR Technics-a kao atraktivnog poslodavca bilo je važan deo naše lokalne strategije, a nakon dve godine možemo da kažemo da smo uspešni, jer u proseku primimo 200 prijava za svako radno mesto. Takođe, više od 15% novozaposlenih u prethodnih godinu dana imalo je preporuke. Treba napomenuti i to da je 47% menadžerskih radnih mesta popunjeno u okviru firme. Bez obzira na to da li su zaposleni kandidati iz redova firme ili van nje, želimo da osiguramo pravedan i transparentan proces zapošljavanja, u kom će svi zainteresovani kandidati imati jednake šanse.

Tokom proteklih 12 meseci, SR Technics je takođe razvio jaku saradnju sa Univerzitetom u Beogradu. Kroz organizaciju raznih pripravničkih programa i radionica pozivamo nove generacije talenata da otkriju kakve mogućnosti im pružamo u odličnoj radnoj sredini.

eKapija: Kako podstičete i motivišete radnike?

– SR Technics posluje u avioindustriji, gde se kvalitet i praktična obuka na radnom mestu visoko vrednuju. Obuku obavljaju iskusne kolege iz Ciriha, prenoseći svoje znanje novoformiranim beogradskim timovima. SR Technics takođe ulaže u profesionalni razvoj svojih zaposlenih kroz obuku za rukovodioce i kurseve „lean“ menadžmenta, uključujući ih u različite projekte u okviru naše organizacije na globalnom nivou.

Zaposlenima nudimo atraktivne mogućnosti i omogućavamo im da prate svoje profesionalne ciljeve u izazovnom, ali i stimulativnom okruženju. Zahvaljujući visokom stepenu stručnosti i posvećenosti zaposlenih, u stanju smo da doprinesemo uspehu svetski poznatog brenda SR Technics.

eKapija: Činjenica je da mnogi mladi stručnjaci napuštaju Srbiju u potrazi za boljim prilikama za razvoj karijere. Koji je, po vama, najbolji način da se to spreči?

– Mnogi stručnjaci traže prilike u inostranstvu u cilju sticanja vrednog iskustva kroz rad u internacionalnim firmama. Međutim, već nakon nekoliko godina, mnogi od njih požele da se vrate u Srbiju, ako im se ukaže prilika. Naš cilj je da privučemo talentovane domaće stručnjake i osnažimo njihovu motivaciju tako što ćemo im pružiti dobre uslove zaposlenja, priliku za dalje obučavanje i usavršavanje i mogućnost razvoja karijere u globalnoj organizaciji. Takođe, nadamo se da ćemo privući iskusne stručnjake poreklom iz Srbije koji žele da se vrate u zemlju.

eKapija: Koje švajcarske vrednosti primenjujete u poslovanju?

– Sa više od 80 godina poslovnog iskustva, SR Technics je prepoznatljiv po švajcarskim standardima kvaliteta i beskompromisnoj posvećenosti bezbednosti, pružanju usluga na vreme i tome da periodi tokom kojih su, usled potreba popravke, avioni prizemljeni budu što kraći. Takođe, naši zaposleni su izuzetno dobro obučeni i pouzdani, a sa njima gajimo zajedničke globalne vrednosti koje se odnose na sigurnost, kvalitet, ljude, klijente, etiku, komunikaciju, društvo i životnu okolinu.

eKapija: Šta biste poručili ljudima koji razmišljaju o karijeri u kompaniji SR Technics?

– U kompaniji SR Technics poslovanje se razvija dinamično. Cilj nam je da unapredimo poslovne procese i podržimo dalji razvoj kompanije. Nudimo inspirativno radno okruženje, uz jasnu perspektivu brzog razvoja i napredovanja u okviru kompanije na globalnom nivou. Razvijamo organizacionu kulturu koja nagrađuje izuzetne rezultate, inovacije i stalno usavršavanje na svim poslovnim poljima. Takođe verujemo da su naš timski duh i entuzijazam ključ uspeha.

https://www.ekapija.com/people/1753165/sstk-prica-o-uspehu-milena-gajovic-shrestha-generalni-menadzer-sr-technics-serbia