Švajcarska podržala uvođenje E-uprave u Srbiji

Kroz projekat „Reforma poreza na imovinu“ Vlada Švajcarske podržala je novi sistem sa 200.000 evra. Konferenciji su prisustvovali Ana Branbić, predsednica Vlade Srbije, ministar državne uprave i lokalne samouprave, kao i ministar finansija i ambasador Švajcarske Filip Ge.

Nj.E. Filip Ge, Ambasador Švajcarske, govori na događaju gde je predstavljen novi IT sistem za lokalne poreske administracije Ambasada Švajcarske
Nj.E. Filip Ge, Ambasador Švajcarske, govori na događaju gde je predstavljen novi IT sistem za lokalne poreske administracije © Ambasada Švajcarske

Premijerka Ana Brnabić očekuje da će Srbiji to pomoći da napreduje na Duing biznis listi, što kasnije, donosi nove investicije i radna mesta. Za nju, elektronska uprava znači i bržu, efikasniju i transparentniju uslugu koja se pruža građanima i privredi.

„Uvođenjem E-uprave uvodi se osnovni red u državi. Najveći benefit je što mi zdrav razum i red uvodimo u državnu upravu, a za građane i privredu postajemo servis“, istakla je premijerka.

Nj.E. Švajcarski ambasador Filip Ge je naglasio da je uspostavljanje ovog sistema veliki uspeh, kao i da će to doprineti efikasnijoj primeni zakona.

„Švajcarska je ponosna što podržava lokalne samouprave u uvođenju usluga koje olakšavaju život i poslovanje građanima i privredi. Vrednost projekta reforme poreza na imovinu je 5.3 miliona franaka, međutim odnosi Srbije i Švajcarske važniji su od novca.“, rekao je ambasador Ge.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je napomenuo da je digitalizacija nezaustavljiv proces, kao i da je važno da država postoji za građane, a ne obrnuto.

„Zahvaljujući podršci Švajcaraca, sredili smo evidenciju poreza na imovinu u 44 opštine i 11 gradova u celoj Srbiji. Zahvaljujući ovom projektu i velikom zalaganju Kancelarije za IT, danas imamo i ovaj jedinsveni sistem“, rekao je ministar Branko Ružić.

Poreska uprava će biti potpuno reorganizovana do kraja juna, i to će im omogućiti da budu još efikasniji, najavio je Siniša Mali, ministar finansija.

Sve lokalne poreske uprave u Srbiji sada su u jedinstvenom sistemu što građanima i privatnom sektoru omogućava podnošenje poreske prijave preko interneta i proveru i plaćanje poreza elektronskim putem. To praktično znači da unošenjem korisničkog imena i lozinke, građani mogu da vide koliko poreza duguju.

Izvor: www.eda.admin.ch