Švajcarska donira 3,75 miliona franaka za naučno-tehnološke parkove u Srbiji

Vlada Švajcarske doniraće u naredne četiri godine 3,75 miliona švajcarskih franaka za podršku razvoju inovacija i širenju mreže naučno-tehnoloških parkova u Srbiji, saopštio je danas Naučno-tehnološki park (NTP) Beograd.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge, potpisali su u Beogradu memorandum o razumevanju radi sprovođenja tog projekta.

Projektom se predviđa prenos modela, znanja i iskustava NTP Beograd u Niš i Čačak da bi bi se pomogao tamošnji razvoj NTP i da bi se osposobili da podrže razvoj inovacija u svojim regionima.

Šarčević rekao je da je „Vlada Srbije izuzetno posvećena stvaranju uslova za razvoj nauke i ekonomije zasnovane na znanju“.

„Gradimo NTP u Novom Sadu i Nišu, uz dodatne objekte za NTP Čačak i NTP Beograd. Obaveza je svih nas da stvorimo uslove da mladi ljudi mogu u svojim gradovima, da ostvare svoje ideje, da razvijaju svoje startap kompanije, odnosno nađu posao“, naveo je on.

Ambasador Ge je kazao da će „saradnja između NTP u Beogradu, Nišu i Čačku u okviru novog projekta, doprineti regionalnom razvoju Srbije u oblasti inovacija, ohrabriti mlade za tehnološko preduzetništvo“.

„Da bi se dodatno podstakao rast broja startapova biće uspostavljena i posebna šema pre-seed finansiranja za startap kompanije u najranijoj fazi razvoja, a kroz različite obuke i podršku mentora, projekat će pružiti potrebna znanja i veštine za ubrzan razvoj njihovih inovacija i izlazak na globalno tržište“, objasnio je Ge.

U okviru projekta „NTP Beograd – novi izvozni instrument Srbije“, kojim je Vlada Švajcarske prethodno podržala osnivanje i razvoj prvog tehnoparka u Srbiji, u NTP Beograd je obučeno 400 potencijalnih preduzetnika, a 2.000 studenata je animirano za tehnopreduzetništvo.

Kompanije, članice NTP Beograd, samo u prethodnoj godini su imale 20 miliona evra prihoda i izvoz vrednosti 10,5 miliona evra.

Izvor: rs.n1info.com