Počela gradnja fabrike čokolade Barry Callebaut u Novom Sadu – Investicija 50 mil EUR, u planu i razvojni centar

Švajcarska kompanija Barry Callebaut počela je danas u Novom Sadu gradnju fabrike čokolade u koju će u početnom, petogodišnjem periodu, uložiti 50 mil EUR.

U aprilu 2019. godine Barry Callebaut je potpisala Memorandum o razumevanju sa Vladom Republike Srbije i Gradom Novim Sadom, kojim se predviđa izgradnja prve fabrike čokolade pomenute grupe u jugoistočnoj Evropi.

Fabričko postrojenje nalaziće se u Novom Sadu, oko 90 kilometara severozapadno od Beograda i njegov planirani godišnji proizvodni kapacitet će iznositi više od 50 hiljada tona. Kako su saopštili iz fabrike, predviđeno je da ukupni obim investicije tokom petogodišnjeg perioda dostigne 50 mil EUR. Takođe, očekuje se da fabrika počne sa radom do 2021. godine.

Ceremoniji polaganja kamena temeljca, prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, glavni izvršni direktor Barry Callebaut grupe Antoan de Sen-Afrik, regionalni potpredsednik za Istočnu Evropu, Bliski istok i Afriku Rohier van Slehter i generalni menadžer za jugoistočnu Evropu, Stojan Kemera.

Izvor: www.ekapija.rs