Švajcarski ambasador sastao se sa predsednicom Vlade Republike Srbije

Švajcarski ambasador sa predsednicom Vlade Republike Srbije ©Vlada Republike Srbije

Ambasador Švajcarske Konfederacije, gospodin Urs Šmid, posetio je 19. februara 2021. godine, predsednicu Vlade Republike Srbije NJ.E. gospođu Anu Brnabić. Sastanak je poslužio kao odlična prilika da se još jednom potvrdi uspešna bilateralna saradnja između vlada Srbije i Švajcarske.

Premijerka Brnabić zahvalila se Švajcarskoj Konfederaciji na značajnoj podršci u različitim oblastima saradnje. Švajcarska ove godine obeležava 30 godina švajcarsko-srpske razvojne saradnje. Tokom ovog perioda, Švajcarska je podržala Srbiju kroz opsežne programe saradnje i svrstala se među četiri najveća bilateralna donatora u Srbiji, sa podrškom preko 400 miliona evra.

Među ključnim prioritetima svoje vlade kada je u pitanju bilateralna saradnja, premijerka Brnabić je navela unapređenje digitalizacije, podršku dualnom obrazovanju i energetskoj tranziciji u Srbiji. Premijerka je takođe istakla važnost znanja, dobrih praksi i iskustva kojima Švajcarska raspolaže i deli sa Srbijom u cilju unapređenja razvoja inovativne i održive srpske privrede. Ambasador Šmid je potvrdio da Švajcarska ostaje ključni partner Srbije u ovim poduhvatima, posebno u kontekstu usvajanja nove strategije saradnje sa Srbijom za period 2022-2025.

U okviru sastanka, Ambasador Šmid je takođe imao priliku da se upozna sa ciljevima i planovima Vlade Srbije za jačanje vladavine prava i unapređenje funkcionisanja pravosudnog sistema. Ambasador je pozdravio napore Vlade Srbije da se pravosuđe učini efikasnijim i transparentnijim i naglasio je njihov značaj ne samo za poslovnu zajednicu i mogućnost daljeg privlačenja stranih investicija, već i za društveno-ekonomski razvoj u celini.

Link: www.eda.admin.ch