U Kruševcu otvorena fabrika švajcarske kompanije Etampa – Proizvode za Ferrari, Porsche i Bugatti

Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)

U Kruševcu je zvanično otvorena fabrika švajcarske kompanije Etampa iz sektora mašinske obrade metala. Zapošljavaju oko 25 radnika, a u planu je da do kraja godine bude do 60. Kapacitet proizvodnje je oko 280 miliona delova godišnje. Većina kupaca Etampa proizvoda je iz industrije automobila (Ferrari, Porsche, Bugatti) elektronike/elektrotehnike, građevinarstva i medicinske/bezbednosne tehnologije.

Trenutno najveći problem, kako je istakao direktor Aleksandar Stanković je nedostatak alatničara, a planovi su da se zajedno sa RPK i Školskom upravom, angažuju u iniciranju dualnog obrazovanja za te potrebe.

– Etampa je u svojim ambicioznim zacrtanim planovima istakla da želi i da proširi proizvodnju, tako da će Grad i dalje nastaviti da opravdava epitet povoljnog poslovnog okruženja i dobrog domaćina za sve kompanije i privredne subjekte – rekla je tom prilikom gradonačelnica Jasmina Palurović, navedeno je na zvaničnom sajtu Kruševca.

Etampa AG osnovana je 1945. godine u Švajcarskoj. Razvila se u značajnu međunarodnu kompaniju sa delatnošću u sektorima štancanja i finog brušenja. Na 7.200 m2 fabričkog prostora u svojim pogonima, Etampa ima proizvodnju alata visokih performansi i ultra-moderan proizvodni pogon za fino brušenje i štancanje.

Većina kupaca Etampa proizvoda je iz industrije automobila (Ferrari, Porsche, Bugatti), elektronike/elektrotehnike, građevinarstva i medicinske/bezbednosne tehnologije.

Etampa ima fabrike u Ilinoisu – SAD, Blanskom – Češka Republika i sada u Kruševcu (od avgusta prošle godine).

Izvor: www.ekapija.com