Potpisan sporazum o bespovratnoj pomoći EU

Illustration (Photo: Ben Garratt/Unsplash)

Ugovor za prvu tranšu investicionog granta za izgradnju brze pruge Beograd-Niš, od ukupno 598 mil EUR, u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10, potpisan je danas simbolično u vozu između Prokopa i Resnika, na deonici buduće brze pruge.

Sporazum su u potpisali šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi i ministar građevinarstva Goran Vesić, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheija.

Posle potpisivanja Vučić je zahvalio EU i istakao da je 600 miliona najveći bespovratni iznos koji je Srbija dobila.

Sporazum se odnosi na gradnju deonice Stalać – Đunis, duge 17,7 kilometara, na trećoj etapi buduće brze pruge, koja će se prva raditi, jer je za tu deonicu idejni projekat već završen i odobren.

EU je, kako je istakao, od 2000. godine za infrastrukturne projekte u Srbiji dala pomoć od 420 miliona evra.

– Vrednost projekta izgradnje brze pruge Beograd-Niš je dve milijarde i 775 miliona evra, od čega je kredit Evropske investicione banke 1,1 milijarda evra, kredit Evropske banke za obnovu i razvoj 550 miliona evra, grant EU je 610 miliona evra, a ostatak od 552 miliona evra će finansirati Srbija- rekao je Vučić.

Naveo je da će pruga Beograd-Niš biti završena 2027. godine, a da će se vozovi na njoj kretati brzinom 200 kilometar na sat.

– Do Niša će se iz Beograda stizati za sat i po, umesto za šest sati koliko sada traje putovanje, a iz Budimpešte za manje od četiri i po sata – rekao je Vučić.

Istakao je da će izgradnja brze pruge do Niša imati veliki značaj za razvoj Srbije i privlačenje kompanija, što je uslov za ostanak ljudi u zemlji, pre svega na jugu Srbije.

– Prosečna plata u Nišu je 670 evra, a u beogradskoj opštini Vračar 1.250 evra, u Novom Sadu 880 evra. Zato moramo da razvijamo jug Srbije.

Brza pruga Beograd – Niš biće duga 230 kilometara.

Izgradnja će se odvijati u tri etape, Beograd – Velika Plana, Velika Plana – Paraćin i Paraćin – Niš.

Izvor: www.ekapija.com