ŠSTK poseta ETF-u

ŠSTK – Švajcarsko-Srpska trgovinska komora je 30. novembra 2021. godine imala čast da poseti „Laboratoriju za upravljanje digitalnim pogonom“ na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Članove ŠSTK-a dočekao je dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Milo Tomašević.

Prezentaciju o Fakultetu održao je prof. dr Kosta Jovanović, prodekan za saradnju sa preduzećima. Zatim su projekte i aktivnosti H-bridges tima opisali g-đa Emilija Lukić – vođa H-Bridges tima i g-din Aleksandar Milić, docent i mentor tima.

Svake godine studenti koji su članovi laboratorije za upravljanje digitalnim pogonom rade na razvoju softverskih i hardverskih rešenja u oblasti električnih vozila i obnovljivih izvora energije. Ova rešenja se zatim predstavljaju na međunarodnom takmičenju povodom tehničkih inovacija i energetske efikasnosti – IEEE International Future Energy Challenge.

Glavni cilj takmičenja je podsticanje inženjerskog razmišljanja i inovacija u oblasti energetske elektronike, kao i održavanje zdravog rivalstva između najistaknutijih svetskih univerziteta. Do sada se tim plasirao među četiri najbolja tima svake godine kada je učestvovao i ostvario dva 1. plasmana – 2005. i 2019. godine.

Ove godine tema konkursa su obnovljivi izvori energije, sa osnovnim zadatkom izrade invertora za mini solarnu elektranu. Ovo postrojenje će biti integrisano u postojeću elektroenergetsku mrežu. Više o projektu može se pronaći na zvaničnom sajtu: https://h-bridges.etf.bg.ac.rs/.

Nakon diskusije o impresivnim rezultatima H-mostova, kao i izazovima sa kojima se ovaj tim suočava, članovi ŠSTK-a posetili su laboratorije gde su ih dočekali članovi tima H-bridges.