ŠSTK: Učestvovanje na Poslovnoj konferenciji u Cirihu, 16. juna 2015. godine

Švajcarsko-srpska trgovinska komora (ŠSTK) bila je jedan od učesnika poslovnog foruma „Srbija na putu moderne ekonomije“, koji je održan utorak, 16. juna 2015, u Cirihu, u Švajcarskoj. Forum je organizovala „Privredna komora Švajcarska – Centralna Evropa“, a srpski Premijer, NJ.E. g. Vučić, obratio se prisutnima govorom.

„Švajcarske kompanije žele da ulažu u Srbiju, pre svega u oblasti informacionih tehnologija, poljoprivrede, industrijske proizvodnje i drvne industrije“, Ambasador Švajcarske u Srbiji NJ.E. g. Žan-Danijel Ruh rekao je u svom obraćanju. Ambasador Ruh naglasio je da srpska vlada pridaje veliku važnost stabilnosti u regionu i pozdravio je to što je odlučna da osigura da strane kompanije nastave da koriste povoljnosti koje prate poslovanje u Srbiji. 
„Beograd je dinamičan i moderan grad sa obrazovanim ljudima koji žele da grade svetlu budućnost svoje zemlje“, izjavio je ambasador.

„Srbija može da ponudi investitorima najbolje moguće uslove“, rekao je u utorak Premijer Aleksandar Vučić. Govorio je o ekonomskim reformama, sporazumu sa MMF-om, spoljnopolitičkim aktivnostima vlade i odnosima u regionu. „Zapadni Balkan može samo da se kreće napred ako udružimo snage“, rekao je Premijer, naglasivši da će Srbija nastaviti da ulaže u regionalnu stabilnost. Vučić je takođe obavestio švajcarske investitore o podsticajima koje vlada Srbije daje stranim kompanijama i poželeo dobrodošlicu svima onima koji su zainteresovani za ulaganje u Srbiji.

Posle premijerovog obraćanja, srpski Ministar finansija, NJ.E. g. Dušan Vujović, predstavio je planirane korake u vezi sa širom fiskalnom politikom i strukturne reforme koje su ključne za bolje poslovno okruženje i povoljniju klimu za investicije. I Premijer Vučić i Ministar finansija Vujović odgovarali su na pitanja predstavnika švajcarskih kompanija.

U svom obraćanju prisutnima, g. Marinko Ukropina, predsednik ŠSTK, izjavio je: „Ponosni smo na to što naši članovi prepoznaju Srbiju kao dobru destinaciju za ulaganja i unapređuju poslovnu klimu u Srbiji uz poštovanje svih poslovnih standarda.“ G. Ukropina naglasio je da „ŠSTK pridaje veliku važnost osnovnim načelima i vrednostima po kojima se ističe švajcarska poslovna zajednica kao što su poslovanje u skladu sa zakonom i etikom, poslovni integritet i usaglašenost sa zakonima i standardima.“ Švajcarsko-srpska trgovinska komora namerava da nastavi da organizuje seminare, konferencije i druge događaje koji promovišu pomenute vrednosti.

Na kraju je gđica Grujović, izvršna direktorka ŠSTK, ukratko predstavila glavne aktivnosti ŠSTK i pozvala sve učesnike foruma da se obrate ŠSTK kako bi dobili praktičnu podršku i tačne informacije potrebne za uspešno pokretanje poslovanja u Srbiji.