SVEČANO OTVARANJE CLEANTECH IZLOŽBE

U Naučno-tehnološkom parku Beograd (NTP Beograd), 21. septembra je otvorena izložba “Može li tehnologija spasiti svet” na kojoj je predstavljeno više od 30 rešenja u oblasti čistih tehnologija (clean-tech) koja razvijaju srpski i švajcarski startapi i rastuće kompanije.

Rešavajući izazove u pogledu zaštite životne sredine, ove inovativne kompanije razvile su tehnološka rešenja koja doprinose ublažavanju klimatskih promena i izazova u očuvanju planete Zemlje. Izložba će od 22. do 28. septembra biti otvorena za sve posetioce zainteresovane da pogledaju inovacije koje doprinose izgradnji održivijeg sveta.

Izložbu organizuje Ambasada Švajcarske Konfederacije u saradnji sa lokalnim partnerima: Naučno-tehnološkim parkom Beograd, Privrednom komorom Srbije, Švajcarsko-srpskom privrednom komorom i Ministarstvom za trgovinu, turizam i telekomunikacije. Cilj je da se pokrene i ubrza saradnja među ključnim akterima dve zemlje na polju zelene ekonomije i skrene pažnja na inovativna tehnološka rešenja srpskih i švajcarskih kompanija.

Kao što možete videti na izložbi, svi smo posvećeni postizanju ciljeva Agende Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine, kako bismo postigli održivi ekonomski rast i zaštitili životnu sredinu. Uvereni smo da je za to potreban zajednički pristup, koji uključujuje vlade država, civilno društvo i privatni sektor. Ako uspemo da zadržimo i razvijamo ovakav zajednički pristup, o kome svedoči i današnja izložba u Beogradu, savladaćemo jedan od najvećih izazova današnjice, a to je da uskladimo ekonomiju i ekologiju. Nakon današnjeg dana trebalo bi da bude jasno da Švajcarska i Srbija mogu i moraju dati svoj doprinos postizanju tog cilja – rekao je Erwin Bolinger, rukovodilac sektora bilateralnih ekonomskih odnosa u Državnom sekretarijatu za ekonomske odnose Švajcarske (SECO).

Otvaranje izložbe bila je i prilika za umrežavanje srpskih i švajcarskih inovativnih kompanija, koje su razmotrile mogućnosti za dalju saradnju i zajedničke projekte.